Start je eigen expositie met Open Kluis bij HCO

Zwolle – Donderdagavond 16 december gaat in het Historisch Centrum Overijssel (HCO) het project ‘Open Kluis’ van start. De opening zal worden verricht door de Kerstman Zelve, die wordt bijgestaan door de Zwolse wethouder van cultuur Nelleke Vedelaar. Na de opening houdt prof. dr. Gerard Rooijkers een lezing onder de titel ‘Sinterklaas en de Kerstman; collega’s of concurrenten?’

open_kluis.jpg

Open Kluis is een blok van dertig ‘open kluisjes’ (de voorkant is van glas). Iedere inwoner van Overijssel kan in één van de kluisjes een kleine persoonlijke geschiedenis exposeren aan de hand van een voorwerp. Dat kan van alles zijn: van een pop of een medaille tot een LP of een receptenboek. Het gaat daarbij om mensen en hun spullen en een geschiedenis die daarbij hoort. Het gaat hier dus niet om de financiële, maar om de emotionele waarde en betekenis van ieders eigen mini-expositie. De Open Kluis werd geïnitieerd door de cultuurhistoricus en gastarchivaris van het HCO, prof. dr. Gerard Rooijakkers. Hij is gespecialiseerd in volkscultuur en vraagt zich onder andere af welke voorwerpen en verhalen daarbij tegenwoordig een rol spelen. De voorwerpen en verhalen die in de Open Kluis worden gepresenteerd vormen belangrijke ingrediënten van een groter geheel. Zij zullen uiteindelijk vertellen wat Overijssel belangrijk vindt om te presenteren. Zo ontstaat er een bewaarplaats van cultureel erfgoed ofwel een ‘Ritueel Depot’.

Opening en lezing

Iedereen is van harte welkom om de opening en de lezing bij te wonen. Aanmelden voor de avond is niet nodig en de toegang is gratis.

Het programma is:

20.00 uur Opening project Open Kluis
20.30 uur Koffie en thee
20.45 uur Start Historische Avond: lezing prof. dr. Gerard Rooijakkers
22.00 uur Einde programma

Lezing: Sinterklaas en de Kerstman: concurrenten of collega’s? De rituele decemberhuishouding in Nederland wordt gedomineerd door twee feesten die elkaar de laatste tijd in de weg lijken te zitten. Al voordat de Goedheiligman zijn weldoend werk heeft gedaan, rukt de Kerstman op. Velen zien dit als een bedreiging van vaderlandse eigenheid. De Kerstman wordt immers geassocieerd met de Angelsaksische cultuur. Was er vroeger in protestants-christelijke gebieden soms een verbod op Sinterklaas, nu zien we dat juist de Kerstman wordt geweerd als een niet-christelijke, commerciële figuur. Veelal is er sprake van een stilzwijgende afspraak dat de Kerstman zich pas in winkelstraten mag vertonen als de Sint zijn hielen heeft gelicht. Sinterklaas lijkt heiliger dan ooit tevoren als icoon van de Nederlandse cultuur. Er zijn zelfs plannen om zijn feest op de lijst van immaterieel werelderfgoed van UNESCO te plaatsen. Gerard Rooijakkers, kenner van de Nederlandse volkscultuur, gaat in op de geschiedenis en actualiteit van deze decemberfeesten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Start je eigen expositie met Open Kluis bij HCO”

  1. Een prof die al zoveel per jaar kost vraagt zich af; onder andere af welke voorwerpen en verhalen daarbij tegenwoordig een rol spelen.

    Daarna een discussie over sint en de kerstman? Wat kost dit allemaal wel niet ?

    Ah Cultuur oke ik snap hem. 😮

Reacties zijn gesloten.