Politie onderzoekt gewelddadige moord op Zwollenaar

Foto van auteur

Onder leiding van het Openbaar Ministerie onderzoekt de politie de gewelddadige dood van de 53-jarige Jan Popke Karsten uit Zwolle. Hij werd donderdagmiddag jl., rond 15:00 uur, door een  familielid dood aangetroffen in zijn woonboot in het Almelose Kanaal, tegenover de Turfmarkt, (zijde stadscentrum).


Het Nederlands Forensisch Instituut is bij een ingeslagen raam bezig met een sporenonderzoek.

Karsten is afgelopen woensdagmiddag rond 12:00 uur voor het laatst in leven  gezien. Uit onderzoek is gebleken dat is ingebroken in zijn woonboot. Vandaag wordt door het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag onderzoek op het stoffelijk overschot van Karsten verricht. Momenteel werkt een team van 20 politiemensen mensen aan deze zaak.

De politie heeft voor het publiek de volgende vragen/ reactiemogelijkheden:

* Wie heeft Jan Popke Karsten, tussen afgelopen woensdagmiddag 12:00 uur en donderdagmiddag 15:00 uur, gezien?

* Wie heeft  op of in de omgeving van zijn woonboot iets gezien of gehoord dat mogelijk verband houdt met de dood van Karsten?

* Ieder die informatie heeft met betrekking tot dit onderzoek wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

* Anonieme informatie kan worden verstrekt bij Bel M. via 0800-7000.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Politie onderzoekt gewelddadige moord op Zwollenaar”

 1. ik vroeg me al af wat er toch allemaal aan de hand was, ze waren al vanaf gistermiddag bezig met de technische recherche daar

 2. Ben wel in de buurt geweest met ” de kleine” naar de kermis, maar ik heb geen idee hoe Jan eruit zag!

  Dus om de vraag te beantwoorden zal er toch een fotootje bij moeten.

 3. Ten eerste, RIP , dat lijkt me toch wel op zn plaats. Weer een erg treurige gebeurtenis >:(

  Verder lijkt het me dat op een zonnige donderdag middag, in een stedelijk gebied met flats en woonboten, waar ook nog eens kermis is er wel een hoop getuigen meoten zijn. Aan de andere kant, de dader zal ook makkelijk in het publiek kunnen zijn opgegaan. Dit lijkt me een lastige zaak. 😛

 4. Vanochtend wilde ik langs het almeloose kanaal fietsen om samen met zoontje binnendoor naar het park de Weezenlanden (kinderboerderij) te gaan. De weg werd geblokkeerd door een groot hek en een paar mannen in het blauw. Mijn indruk was inderdaad dat er iets ernstig was gebeurd. Dat werd door de weblog (en teletext rtv oost) bevestigd.
  @jaja: Het was aan de “rustige” kant van het almeloose kanaal. Dus niet aan de kant van de turfmarkt, maar er tegenover.

 5. @Jaja
  Hij is woensdag om 12.00 uur voor het laatst gezien en donderdag om 15.00 uur gevonden.
  Dan lijkt het mij zeer aannemelijk dat er in de tussenliggende nacht iets is voorgevallen.

 6. Volgens de tekst hierboven is hij In zijn woonboot gevonden en het hoeft dus niet overdag te zijn gebeurt…… Daarnaast heeft Marieke gelijk dat het de rustige kant van het kanaal is: Veel mensen weten niet eens van het bestaan van dat fietspad af…. Het ziet er dan ook niet meteen uit als een doorgaande weg…

  In ieder geval gaat het medeleven uit naar de vrienden en familie en wens ik de politie succes met het oplossen van deze zaak.

 7. Er staan daar meer woonwagens. Henk je manier van schrijven lijkt op een insunuatie of ze er iets mee te maken hebben.

  Wat heftig dat zoiets in Zwolle gebeurd. Het gebeurd overal maar als het zo dichtbij gebeurd krijg ik het echt even koud. Vreselijk zoiets.

 8. Politie spreekt niet van moord
  door Caspar van Oirschot
  ZWOLLE – In de boot van de donderdagmiddag dood aangetroffen Jan Popke Karsten is alles minutieus onderzocht op mogelijke sporen.
  De grote vraag: is Karsten slachtoffer van moord of doodslag.
  Ook buurtbewoners zijn al uitgebreid gehoord. Recherheurs liepen gisteren de hele dag door de wijk en bespraken resultaten in een neergezet mobiel kantoortje.
  Het woonschip van Karsten ligt in een rijtje woonschepen, tegenover de Turfmarkt. Zijn schip is klein, gedateerd en slecht onderhouden. Omwonenden zijn verbijsterd omdat het slachtoffer geen man met vijanden leek. Ze karakteriseren Karsten, die al jarenlang op het Almelose Kanaal woonde, als een teruggetrokken levende, eenvoudige man. Hij werkte niet, viste veel en scharrelde rond op zijn boot.
  Een buurvrouw: “Jan was Jan. Groot, rustig, binnensmonds Zwols pratend, op zichzelf. Hij zat vaak op zijn brug de eendjes te voeren en hij leefde heel eenvoudig, had niet eens stromend water aan boord. Dat haalde hij van de pomp. Zijn zus kwam vaak bij hem langs om te kijken hoe het met hem ging.”
  Bron: http://www.destentor.nl/zwolle/article1217113.ece

 9. ik lees hierboven dat hij op geweldadige manier om het leven is gekomen.
  dit klinkt bij mij in de oren als moord en niet om een gewoon gewelds delict.

  als je iemand verwond en hij overlijd zie ik dat aan als moord en niet als mishandeling met de dood als gevolg..
  in nederland zien ze hier nog altijd grote verschillen in..
  en dan nog niet eens gehad over de bijsterlage straffen.

  voor een moord in nederland zit je zo’n 5 jaar..
  gaat er nog zo’n 1 derde vanaf..

  waar gaat het heen met de maatschapij!?

  opsluiten die mensen en niet meer loslaten denk ik maar zo!
  je vermoord iemand en je laat voor fam altijd een groot liteken achter in hun hart!
  daar moet je voor gestraft worden en niet met 5jaar wegkomen.

  suc6 met het vinden van de dader.
  fam vrienden buren kennisen ik wens iedereen sterkte in deze moeilijke tijd!..

  (en voor meneer mondriaan u reactie lijkt er op een vooroordeel na deze woonwagenbewoner, zigeuner zijn is een cultuur net als wij katolieken of protestanten zijn.
  het is niet nodig om deze mensen meteen de schuld in de schoenen te schuiven!
  een ecxuus lijkt mij erg op zijn plaats.)

  gr M.

 10. afschuwelijk, weer een moord, steeds weer een familiedrama, dus niet enkel bij (dreiging van) scheiding overigens meestal niet door de biologische vader …
  het woord ‘gezinsdrama’ is misleidend, en, familiedrama’s gaan ook niet enkel over ‘moord’ maar beginnen meestal al met familieONrecht

 11. Ik hoop dat de dader(daders) vlug bekend worden .want janneman was een rustige man .
  die nog geen vlieg kwaad deed .
  en stuurs dat was de uitstraling van de fam karsten.
  en is de uitstraling.
  maar dat is niet stuurs .maar gedisttanseerd.

Reacties zijn gesloten.