Adverteren? Klik en informeer naar de mogelijkheden!

De dag dat Tommy drie werd

|   Laatste wijziging

Zwolle – Verteltheater De Verhalenboot in Zwolle kiest in de week voorafgaand aan de herdenking van de bevrijding van nazi-vernietigingskamp Auschwitz voor een bijzondere, muzikale theatervertelling over een joods jongetje. Door verteller Eric Borrias en zangeres Herma van Piekeren, begeleid door diverse musici. ‘ De dag dat Tommy drie werd’ wordt gespeeld op zondag 23 januari 2011 om 15.30 uur. Kaartjes via www.deverhalenboot.nl  of contant bij elke Free Record Shop in Nederland. Entree: €.11,50.

De joods-Tsjechische Tommy wordt als tweejarig kind met zijn ouders gedeporteerd naar Theresienstadt (Terezin), het ‘modelconcentratiekamp’ van de nazi’s waar veel kunstenaars gevangen zitten. Het stadje wordt zo tot een wrang cultureel bolwerk. De Duitsers nemen er propagandafilms op om de wereld te laten zien dat de joden het nog niet zo slecht hebben….. Tommy’s vader, Bedrich Fritta, was een beroemd tekenaar en illustrator in Praag. Hij moet als technisch tekenaar voor de Duitsers werken, maar maakt in het geheim tekeningen over het werkelijke, verschrikkelijke, leven in Theresienstadt. Voor Tommy’s derde verjaardag maakt hij een serie tekeningen om Tommy de wereld buiten het kamp te tonen. Hij krijgt echter geen kans ze te geven….Tommy overleeft het kamp. Een oom smokkelt de tekeningen van vader mee en geeft ze aan Tommy op diens achttiende verjaardag. De gespeelde muziek en de gezongen liederen zijn voor het merendeel geschreven door gevangenen in Theresienstadt. Enkele tekeningen van Tommy’s vader zullen op De Verhalenboot te zien zijn. Script: Kees van der Zwaard | regie: Martien Zeeman

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “De dag dat Tommy drie werd”

  1. Vandaag hebben wij de vertelling op de verhalenboot bij gewoond. Een indrukwekkend verhaal over een echtpaar dat in voorbereiding is op de 3e verjaardag van hun zoontje Tommy.
    Geen slingers, cadeau, taart of appelmoes. Vader maakt een tekenboek die Tommy de wereld buiten de hekken van het concentratiekamp laat zien. Hij krijgt het boek op zijn 18e verjaardag, van zijn pleegouders die ook in het kamp hebben gezeten. Zijn ouders hebben de oorlog niet overleefd.

    We zijn beiden onder de indruk. Nathalie en ik.

    Vervolgens komen we thuis en horen dat onze 15 jarige neef gisteravond bij zaak Dijk in Lemele buiten de deur is gezet. Terwijl in de zaal ” schade deutschland ” wordt gedraaid, brengen een aantal omstanders de hitler groet. De jongen wordt er uit gepikt omdat hij kistjes draagt en via de zij deur naar buiten gebracht.

    Zure van het verhaal is dat hij geinteresseerd is in WO2 en zeer onder de indruk was van een bezoek aan Bergen – Belsen.

Reacties zijn gesloten.