Gemeente start pilot CPO in Westenholte

Zwolle – Kans om woning te ontwikkelen in eigen beheer. Zelf een kavel kopen en gezamenlijk met andere toekomstige bewoners bepalen hoe je woning eruit komt te zien? Dat kan vanaf medio 2011 in Stinspoort in Westenholte, waar een pilotproject CPO start.

110125_collectief_particulier_opdrachtgeverschap_470.jpg

Dit heeft het college van B&W op 25 januari 2011 bepaald door het vaststellen van het beleidskader Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Samen met andere particulieren een woning ontwikkelen in eigen beheer heeft diverse voordelen, zoals een optimale prijs/kwaliteitverhouding. CPO houdt in dat de toekomstige bewoners van een straat of buurt samen een collectief vormen. Binnen dit collectief treden zij zelf als opdrachtgever op naar de architect en aannemer en krijgen ze de volledige zeggenschap over hun toekomstige woning. Bij de Zwolse pilot worden de deelnemers hierin begeleid door een bureau dat gespecialiseerd is in CPO.
Voordelen

Door met elkaar samen te werken zijn de bewoners zeer betrokken bij de huizen, leefomgeving en medebuurtbewoners. Het collectief van bewoners kiest zelf een CPO begeleider en een architect. De architect stelt uit de combinatie van alle woonwensen voor elke particulier een bijzondere, unieke woning samen. Dit levert vaak een origineel (straat)beeld op. Daarnaast kunnen de bewoners, door als collectief op te treden richting een bouwbedrijf of architectenbureau, een inkoopvoordeel behalen. Dit maakt dat de CPO-woningen een optimale prijs/kwaliteitverhouding kennen. De prijzen van CPO-woningen liggen over het algemeen op een zeer scherp niveau aangezien de ontwikkelwinst geheel toekomt aan de particulieren. Een ander voordeel van een CPO is dat de particulieren kunnen profiteren van elkaars kennis en kunde en elkaar kunnen inspireren binnen het ontwikkelproces.

Pilot
In Zwolle zijn de afgelopen tijd al stappen gezet op het terrein van collectief particulier opdrachtgeverschap. In het recente verleden zijn een aantal projecten in collectief, dan wel in medeopdrachtgeverschap gerealiseerd. Voorbeelden zijn Mens en Milieuvriendelijk wonen in Stadshagen, het woonproject voor Indische ouderen Kembang Baru in Holtenbroek en een woonzorgproject voor mensen met autisme in Stadshagen. Zwolle wil graag een verdere impuls geven aan collectief particulier opdrachtgeverschap. Voor het eerst gaat de gemeente zelf op zoek naar een collectief dat gezamenlijk hun woning wil bouwen. Daarom wordt gestart met een pilot voor de realisatie van elf goedkope koopwoningen (starterswoningen) in Stinspoort.

Aanmelden
Particulieren die geïnteresseerd zijn om te participeren in het nog te vormen collectief in Stinspoort kunnen zich aanmelden via de website van de gemeente Zwolle (via wonen&leven – bouwen&wonen – projecten bouwen&wonen – Stinspoort Westenholte). Mensen die zich aanmelden worden uitgenodigd voor een informatieavond zodra de start verkoop van de kavels gepland is. De gemeente heeft in Stinspoort ook een kavel beschikbaar voor de bouw van 16  seniorenwoningen. Eventueel kan deze kavel ook via CPO worden uitgegeven. Wie geïnteresseerd is om via CPO een seniorenwoning te ontwikkelen (prijsklasse middenduur) kan dit ook kenbaar maken op de website van de gemeente Zwolle.  Wanneer blijkt dat er veel belangstelling is, overweegt de gemeente om deze kavel ook via CPO uit te gaan geven.  

Zwolle woonstad
“Zwolle is een aantrekkelijke stad om te wonen”, vindt wethouder Erik Dannenberg. “Dit willen we graag zo houden. Daarom willen we dat kopers steeds meer keuzevrijheid hebben en dat er voldoende kansen worden geboden aan mensen die hun eigen woning willen ontwikkelen, als particulier of binnen een collectief van particulieren. Om deze reden stimuleren we als gemeente het CPO, en andere vormen van particulier opdrachtgeverschap, en hopen we dat de pilot in Stinspoort Westenholte een groot succes wordt.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)