Zonder angst op de fiets en in de auto

Zwolle – Cursussen verkeersveiligheid voor ouderen. Sommige mensen worden als ze ouder zijn angstig om op de fiets of in de auto te stappen. Zonde. Niet meer fietsen of autorijden neemt een stuk vrijheid en gemak weg. In het uiterste geval kunnen mensen zelfs geïsoleerd raken.

Veilig Verkeer Nederland Zwolle organiseert daarom met medewerking van gemeente Zwolle en provincie Overijssel twee cursussen speciaal voor ouderen om hen te helpen hun angst te overwinnen en hun kennis met betrekking tot verkeersveiligheid op te frissen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle Zwolse senioren kunnen deelnemen aan de cursus. Nu zijn de senioren van Dieze en Wipstrik uitgenodigd mee te doen. Zij hebben daarvoor afgelopen week een uitnodigingsbrief ontvangen. De cursussen worden in het voorjaar gegeven. Deze cursussen bouwen samen met een project over verkeerseducatie op basisscholen (www.veiligopweginhetverkeer.zwolle.nl) verder aan een verbeterde verkeersveiligheid in Zwolle.


Fietsen zonder zorgen
“Fietsen zonder zorgen”, is een fietsvaardigheidstraining waarin senioren in ontspannen sfeer hun verkeerskennis en vaardigheden kunnen opfrissen. Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan oude en nieuwe verkeersregels. Na dit theoretische gedeelte stappen de deelnemers op de fiets. Op een parcours kunnen de deelnemers, onder professionele begeleiding, de reactiesnelheid, evenwicht en behendigheid in verschillende situaties beoefenen. Daarnaast is er een fietsenspecialist aanwezig die kijkt of de fiets goed is afgesteld. Verder is het mogelijk tijdens de cursus een proefritje maken op een elektrische fiets en kunnen ogen en gehoor getest worden door vakspecialisten.

Automobilisten op herhaling
De cursus autorijden bestaat uit vijf dagdelen en bestaat zowel uit een theorie als praktijk gedeelte. Drie bijeenkomsten gaan over theorie van (nieuwe) verkeersregels, borden en wetgeving. Tijdens de vierde bijeenkomst gaat een rijinstructeur samen met een cursist op pad in de eigen auto. Ook tijdens deze cursus kunnen cursisten deelnemen aan een gehoor- en ogentest. In de vijfde bijeenkomst wordt de (vernieuwde) theoretische kennis door middel van een vragenlijst getoetst, aandachtspunten van de ritten besproken en ontvangen de deelnemers een certificaat.

Informatie
De fietscursus kost 5 euro en de autocursus 15 euro (10 euro voor VVN-leden). Voor meer informatie is het mogelijk contact op te nemen mevrouw Wit, secretaris Veilig Verkeer Nederland, afdeling Zwolle, per telefoon (038) 453 62 21 of per mail jkwit@xs4all.nl. Men kan zich opgeven via www.vvnzwolle.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)