SP wil uitvoering van motie over zwerfjongeren

Zwolle – de SP in Zwolle wacht al sinds juni 2009 op de uitvoering van een voorstel over zwerfjongeren. De fractie stelde in juni 2009 via een motie voor om maatregelen te nemen, zodat zwerfjongeren door het afschaffen van de bijstand voor jongeren, niet tussen wal en schip zouden belanden. Deze motie werd door de gemeenteraad aangenomen.

Diverse malen heeft de partij om opheldering gevraagd hoe het met de uitvoering van de motie stond. De eerste toezegging luidde dat de motie eind 2010 zou worden uitgevoerd. In december zei wethouder Van As dat de gemeenteraad in januari informatie zou krijgen. Navraag van de partij op 31 januari leerde dat het begin februari zou worden. Echter, donderdag kreeg de partij de melding dat het opnieuw later zou worden. De SP vindt het belangrijk dat de motie wordt uitgevoerd, omdat zij zich zorgen maken over de zwerfjongeren in Zwolle. Om het de wethouder niet al te moeilijk te maken zal de SP de vragen maandagavond in de raadsvergadering in meerkeuzevorm stellen. Fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Het is jammer dat de zwerfjongeren zolang in de kou moeten staan bij dit college. Gezien het moeizame proces, dachten wij dat we het voor de wethouder maar wat makkelijker moesten maken door meerkeuze vragen op te stellen. Ik hoop dat hierdoor de wethouder de urgentie van de problematiek gaat inzien.’

Eén van de vragen is waarom het zo lang duurt voordat de motie over zwerfjongeren wordt uitgevoerd. De wethouder kan kiezen uit vier antwoorden: A de motie heeft anderhalf jaar dakloos rondgezworven op de eenheid SoZaWeB de motie zat in een doos ‘financiële administratie’ die we helaas even kwijt zijn bij SoZaWeC dit jaar is helaas alle ambtelijke capaciteit opgegaan aan de flaneeravonden

D anders, namelijk…

Siderius: ‘Wij willen op een luchtige toon aan de wethouder duidelijk maken dat wij ervan balen dat de uitvoering zo lang op zich laat wachten. En dat hij bij een volgende keer uitstel écht een probleem heeft.’ 

Mondelinge vragen:

De raad van de gemeente Zwolle in vergadering bijeen op maandag 7 februari 2011 

Onderwerp: aangenomen motie zwerfjongeren 

29 juni 2009

Op 29 juni 2009 wordt (met uitzondering van de VVD) de motie over maatregelen voor zwerfjongeren aanvaard. Het dictum luidt als volgt: verzoekt het college voor de begroting 2010 aanvullende maatregelen aan de Raad te presenteren die ervoor zorgdragen dat de zwerfjongeren en andere jongeren met meervoudige complexe problemen niet tussen wal en schip vallen, maar worden ondersteunt 

Een jaar later: 28 juni 2010

In een meningsvormende rond bij de behandeling van de beleidsrapportage vraagt de fractie van de SP (opnieuw) om uitvoering van de aangenomen motie. In het verslag is het als volgt opgenomen: Hoe staat het met de uitvoering van de aangenomen SP motie over zwerfjongeren?Antwoord wethouder van As: Eind van het jaar komt er een evaluatie waarbij de motie over zwerfjongeren betrokken wordt. De wethouder heeft niet paraat wat op dit moment ten aanzien van het plan van aanpak specifiek de stand van zaken is.  

13 december 2010

De wethouder doet de toezegging om de gemeenteraad te informeren over de uitvoering van de motie  in januari 2011. Het is als volgt opgenomen in het verslag van het raadsplein op 13 december:Wethouder Van As zegt toe in januari 2011 met informatie rondom de aangenomen motie bij de PPN 2010-2014 te komen, naar aanleiding van een vraag van de fractie van de SP. 

31 januari 2011

De SP informeert bij de griffie naar de toezegging dat de motie in januari 2011 wordt uitgevoerd. Gemeld wordt dat de Raad over de uitvoering van de motie op 3 februari 2011 wordt geïnformeerd. 

3 februari 2011

De SP wordt telefonisch op de hoogte gesteld dat de Raad over de uitvoering van de motie op 15 februari wordt geïnformeerd.

  

Dit brengt ons bij de volgende vragen, die wij gezien het moeizame proces tot nu toe in gemakkelijke meerkeuzevorm hebben opgesteld: 

1.    Waarom duurt het zo lang voordat de motie over zwerfjongeren wordt uitgevoerd?
A de motie heeft anderhalf jaar dakloos rondgezworven op de eenheid SoZaWe
B de motie zat in een doos “financiële administratie” die we helaas even kwijt zijn bij SoZaWe
C dit jaar is helaas alle ambtelijke capaciteit opgegaan aan de flaneeravonden
D anders, namelijk… 

2.    Gaat u de motie überhaupt nog uitvoeren?
A daar zal ik op antwoorden zodra een extern bureau daarover advies heeft gegeven
B wel als deze door een collegepartij wordt ingediend
C ik weet het niet. Mogen zwerfjongeren eigenlijk stemmen?
D anders, namelijk… 

3.    Op welke termijn gaat u de motie uitvoeren?
A volgens de Maya’s vergaat de wereld in 2012, dus als ik het tot dán kan rekken….
B vóór de zomer! Of anders zéker vóór de kerst
C u hebt het 15 februari in uw mailbox, het college zou immers wel een hele grote flater slaan door het wéér uit te stellen
D anders, namelijk… Namens de SP-fractie;

Tjitske Siderius

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “SP wil uitvoering van motie over zwerfjongeren”

  1. Quote:
    3. Op welke termijn gaat u de motie uitvoeren?
    A volgens de Maya’s vergaat de wereld in 2012, dus als ik het tot dán kan rekken….

    En dan moeten wij de SP serieus nemen? Ga toch weg?

    Dakloos is meestal een keuze waar iets misgaat in het voortraject. Daar moet naar gekeken worden. Of gaan we de slachtoffertjes helpen met financiële middelen en diploma’s waar een gemiddelde Zwollenaar wel hard voor moet werken?

    Dat hoop ik toch niet.

  2. Verslag Raadsvergadering:

    Vragen van de SP over de uitvoering van de motie over zwerfjongeren. Wethouder Van As merkt op de vorm, waarin de vragen zijn gesteld, wel te kunnen waarderen. Enkele elementen in de vragen vindt hij echter minder kies.

    De wethouder erkent dat er enige vertraging is ontstaan in de beantwoording. De uitvoering van de motie is onderdeel van de evaluatie van de wet WIJ. Deze evaluatie ligt volgende week voor in het college en komt dan naar de raad. De SP is van mening dat er geen sprake is van enige vertraging maar van een grote vertraging.

Reacties zijn gesloten.