SP tegen verhoging vergoeding voorzitter Wezo

Zwolle – de SP in Zwolle doet een klemmend beroep op het Algemeen Bestuur van de Wezo om het verzoek van de voorzitter van de Raad van Commissarissen om een verhoging van diens vergoeding af te wijzen. De SP vindt een verhoging gezien de omstandigheden waarin de Wezo zich bevindt niet gepast.

In het Algemeen Bestuur zitten wethouders van de gemeenten die deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling in de Wezo. De SP roept de colleges van de gemeenten Zwolle, Zwartewaterland, Dalfsen, Raalte en Hattem via een open brief op niet tot verhoging van de vergoeding over te gaan. SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘De Wezo is een prachtig bedrijf, dat helaas op dit moment een aantal grote problemen kent. In die omstandigheden is het onlogisch om verantwoordelijken een hogere beloning te geven. Het is ook niet uit te leggen aan werknemers bij de Wezo die mogelijk worden ontslagen of de belastingsbetaler die uiteindelijk de structurele tekorten bij de Wezo moet bijpassen.’

De colleges van de 5 deelnemende gemeenten nemen deel in zowel het Algemeen Bestuur van de Wezo als de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf, en kunnen dus grote invloed op de bedrijfsvoering hebben. De SP pleit voor een grotere sturing vanuit de politiek, en wil dat de gemeenteraden meer betrokken worden bij het oplossen van de problemen van de Wezo.

Brief:

Zwolle, dinsdag 8 februari 2011

Geacht college,

De sociale werkvoorziening WEZO behoort tot de trots van de regio. Als plek waar mensen die vanwege een beperking niet zonder begeleiding de reguliere arbeidsmarkt bereiken, toch zinvolle arbeid kunnen verrichten staat het centraal in het sociaal beleid in onze gemeenten. Helaas heeft de WEZO ook te maken met tekorten en – recent – een vertrokken directeur.

Afgelopen maandagavond is in de gemeenteraadsvergadering van Zwolle duidelijk geworden dat één van de leden (de voorzitter) van de Raad van Commissarissen een verzoek heeft ingediend tot verhoging van de vergoeding die voor het lidmaatschap van deze raad staat. Wij willen u in uw hoedanigheid van aandeelhouders en algemeen bestuur met klem verzoeken dit verzoek niet in te willigen. Wij hebben hiervoor een aantal redenen:

1.    de vergoeding zou gerelateerd moeten zijn aan de prestaties van de leden. Het gaat duidelijk financieel niet goed met de WEZO. Ook de Raad van Commissarissen heeft hierin een verantwoordelijkheid. Een verhoging is dan niet ook op zijn plaats.

2.    op dit moment worden onderhandelingen gevoerd over een sociaal plan voor werknemers van de WEZO. Het is moeilijk aan de werknemers uit te leggen dat er geen ruimte meer voor hen is bij de WEZO, maar wel voor verhoogde vergoedingen voor bestuurders.

3.    het verhogen van de vergoeding in tijden waarin de WEZO met grote tekorten kampt is niet gepast en kan het maatschappelijk draagvlak voor de WEZO ernstig ondermijnen.

Wij roepen u als aandeelhouders en bestuurders van de WEZO op een verzoek tot verhoging van de vergoeding van één van de leden van de Raad van Commissarissen niet te honoreren. Tevens willen wij u oproepen in het kader van het behouden van draagvlak voor de sociale werkvoorziening zo transparant mogelijk te zijn over bestuursvergoedingen, nu en in de toekomst. De gemeenteraden mogen de WEZO dan op afstand hebben gezet, maar zolang er sprake blijft van tekorten – die moeten worden aangevuld – hebben wij recht op alle relevante informatie.

Ik zie uw reactie op bovenstaande gaarne tegemoet.

Met vriendelijke groet,

namens de Zwolse SP-fractie,

Tjitske Siderius

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “SP tegen verhoging vergoeding voorzitter Wezo”

  1. “‘De Wezo is een prachtig bedrijf, dat helaas op dit moment een aantal grote problemen kent”

    Waarom heb ik de SP-Zwolle nog niet gehoord over de aanpak van die grote problemen? Het enigste wat hier steeds weer wordt herhaald is het aanvechten van al dan niet terechte ontslagvergoedingen van afgetreden directeuren. Of is dat misschien veel belangrijker?

  2. Ik ben het normaal gesproken niet snel eens met de standpunten van de SP maar in deze hebben ze 100% gelijk. Hoe durft men het idee te opperen om de voorzitter een hogere vergoeding te geven in de huidige toestand waar het bedrijf in verkeerd. Deze man moet eerder een strafkorting geven voor het gevoerde beleid. Een verhoging van een vergoeding hoor je te krijgen als je iets goeds gedaan hebt.
    Hij moet dus eerst de problemen oplossen, daarna kan er eventueel gesproken worden of een mogelijke verhoging.

  3. Voorzitter De Goeij van de raad van commissarissen van de Wezo heeft zelf niet om meer geld gevraagd.

    Het zou gaan om een extra beloning om de sociale werkvoorziening in Zwolle door een zware periode heen te loodsen. Dat zegt hij in reactie op speculaties van de SP. Volgens de Zwolse wethouder Filip van As zoekt de partij spijkers op laag water. De Zwolse wethouder Gerrit Piek bevestigt dat er wel over een hogere vergoeding is gesproken. De voorzitter van de raad van commissarissen krijgt nu vijfduizend euro per jaar voor zijn werkzaamheden. Omdat de directrice vorige week is opgestapt, is De Goeij tijdelijk veel meer tijd kwijt aan zijn werkzaamheden voor Wezo. Volgens Piek is het dan niet onlogisch dat er wordt nagedacht over een hogere vergoeding.

  4. Toch blijft het raar. De voorzitter van de RvC zal toch geen werkzaamheden van de ontslagen directeur overnemen? Dat het in deze tijd drukker voor hem is, is logisch, maar dat hoort er gewoon bij. Iemand die zich betrokken voelt en verantwoordleijkheid voelt zal niet meteen – en vooraf! – vragen om een extra vergoeding voor nog te plegen inspanningen. Een hele rare zaak.

  5. Ik werk zelf via wezo, en ik ben verbijsterd van al deze perikelen. Wezo is er toch om de wat meer kansarme werknemers aan een baantjew te helpen. En niet als politieke speelbal om goede sier me te maken in komkommertijd. De velen die via wezo aan het werk zijn, mogen niet de dupe worden van een spelletje wat in het hoogste echelon gespeeld wordt. Er zouden geen problemen meer zijn als de gemeentes meer opdrachten aan wezo zou uitbesteden en niet naar de hoogste bieder. Op die manier stimuleert het beleid van de overheid zelf groei en voorspoed, ipv. de ondergang van een subsidietrekkend bedrijf.

  6. Zo’n functie binnen de RvC is toch een snabbelbaantje voor mensen uit het old-boys-network. Dik betaald en er niks voor doen. Niet eens tijd nemen om de stukken te lezen. De heer Brinkman heeft naast zijn werk als lijsttrekker voor het CDA in de eerste kamer toch 24 van zulke functies in verschillende RvC’s? Ik meen dat er eens een uitzending van Zembla over gemaakt was.

  7. Ik vernam via RTV Oost dat de voorzitter van de RvC zelf niet om ‘het geld’ had gevraagd. Wat let de beste man om het geld dan gewoon als echte vent retour te sturen. Waar zijn de echte helden gebleven? 😛

Reacties zijn gesloten.