Stop op subsidie voor Ecodrome en Machine Museum

Zwolle – Cultuur levert bijdrage aan educatie, participatie en maakt de stad aantrekkelijk. Een levendig cultureel klimaat trekt inwoners en bezoekers naar Zwolle. Culturele dynamiek draagt bij aan de sociale samenhang in de stad en de stedelijke economie.

De Zwollenaren doen volop mee en maken gebruik van het culturele aanbod. Door hierin sterk te zijn versterkt de gemeente Zwolle haar woon- en leefklimaat en de stedelijke economie. In de cultuurnota 2011- 2014 zet de gemeente in op publieksverbreding en cultuureducatie en is cultuur een belangrijke speler in de stad. Om aan deze ambitie invulling te geven en zijn drie scenario’s opgesteld, waarin ook de bezuinigingen op het cultureel beleid zijn meegenomen. In het eerste scenario Expansie worden de ambities maximaal gerealiseerd, maar wordt het minst bezuinigd.

In het derde scenario Krimp wordt het meest bezuinigd en staan de ambities het meest onder druk. Het college heeft de voorkeur voor het tweede scenario Focus. Hierin wordt vooral bezuinigd op het makersklimaat, maar wordt volop ingezet op participatie en publieksverbreding en op het versterken van de binnenstad en publieksvergroting. Voor alle drie de scenario’s geldt dat de subsidie aan het Ecodrome wordt stopgezet, dit geldt ook voor de subsidie aan het Machinemuseum. Het festivalbudget is al eerder door de gemeenteraad geschrapt. Daarnaast krijgt de Muzerie niet langer een subsidie ten behoeve van de huur Cultuurhuis Stadshagen. Deze maatregelen zorgen voor een besparing op de cultuurbegroting van ruim € 1,2 miljoen. In het scenario Focus worden ook de subsidies voor het Nederlands Fluitorkest en het Kameroperahuis –en festival na 2012 beëindigd en wordt geen nieuwe stadsdichter benoemd. De structureel gefinancierde instellingen leveren drie procent van hun subsidie in. De amateurkunst wordt hierbij buiten schot gelaten. De gemeente blijft Theater Gnaffel financieel steunen, en de incidentele budgetten voor het steunpunt amateurkunst, de coördinatie van cultuureducatie in het voortgezet onderwijs en ook de regeling zaalhuur Odeon de Spiegel worden structureel gemaakt. Binnen dit scenario is ook ruimte voor nieuwe initiatieven (150.000 euro). Met de keus voor dit scenario mikt het college op de verbreding van het publieksbereik onder Zwollenaren en een versterking van het culturele klimaat in de binnenstad.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Stop op subsidie voor Ecodrome en Machine Museum”

  1. Hebben jullie ook een linkje naar het document zelf? Anders moeten de lezers zelf op zoek naar het document op de gemeentesite en dat is niet voor iedereen makkelijk te doen. Th

  2. Ik vraag mij af wie of wat de bron van dit verhaal is??
    Naar mijn informatie is dit onderwerp nog niet in de gemeenteraad geweest en is er niet met stelligheid te melden dat die subsidies exit zijn.
    Ofwel, wie probeert via de media bepaalde zaken op voorhand te beïnvloeden?

    De agenda van de gemeenteraad:
    De eerstkomende vergadering van de raad is 28 februari a.s.
    Daar staat op de agenda (www.zwolle.nl) dat Swolwacht een vragenlijst heeft ingediend m.b.t. het machinemuseum die dan pas behandeld gaat worden.

Reacties zijn gesloten.