Zwolle – Directie en medewerkers van de Kentalisscholen, waaronder in Zwolle, de Enkschool, een school voor speciaal onderwijs aan dove en ernstig slechthorende kinderen en aan kinderen met spraaktaalstoornissen, zijn zwaar teleurgesteld over de ongenaakbare houding van minister Van Bijsterveldt van Onderwijs. Zij is niet van plan haar bezuinigingsplannen te verzachten.
De plannen betekenen dat een groot aantal dove, doofblinde, ernstig slechthorende kinderen en kinderen met taalspraakstoornissen vanaf augustus 2012 ondersneeuwt binnen het regulier onderwijs omdat ze niet de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen krijgen. Kentalis heeft scholen verspreid over het land waar onderwijs wordt gegeven aan kinderen met een auditieve of een communicatieve beperking. Door de bezuinigingen zal de expertise binnen het speciaal onderwijs voor deze kinderen onherstelbaar aan kwaliteit inboeten, terwijl het regulier onderwijs niet bij machte is om deze specifieke doelgroepen zelf op te vangen.
Communicatie en taal zijn onmisbaar in ons leven. Het zijn de basisvoorwaarden voor een goede persoonlijke ontwikkeling, de zelfstandigheid en het sociaal welbevinden van ieder mens. Kinderen met een auditieve of communicatieve beperking hebben behoefte aan extra ondersteuning, op maat, om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Die ondersteuning biedt Kentalis. Met de aangekondigde maatregelen – minimaal een korting van 22% op de bestaande middelen – worden kwetsbare leerlingen, zoals dove, doofblinde, ernstig slechthorende kinderen en kinderen met ernstige taalspraakstoornissen zwaar gedupeerd.
sjongejonge, het is toch diep triest. de tranen springen je bijna in de ogen; wat een medogenloos kabinet. mevr. Bijsterveldt heeft blijkbaar geen ervaring met gezinnen waar een PGB broodnodig is. En dat komt dan van het CDA…:'(
Een leerkracht in het reguliere basisonderwijs kán een leerling met bovenstaande specifieke onderwijs- en zorgbehoefte niet goed begeleiden. Ookal zou hij/zij het willen, hier is een gespecialiseerde achtergrond voor nodig.
Ik betreur het ten zeerste dat deze ontwikkeling gaande is.