Mogelijk investeringsfonds in Zwolse wijk Assendorp

Zwolle – Winkeliers en horeca-ondernemers in de Assendorperstraat en aan Groot-Wezenland kunnen wat burgemeester en wethouders van Zwolle betreft een eigen bedrijveninvesteringszone opzetten. In zo’n zone dragen alle ondernemers bij aan het verbeteren van het (winkel)gebied.

De gemeente Zwolle wil een meting houden om te zien of er voldoende draagvlak is voor het ondernemersfonds. Zo’n draagvlakmeting door de lokale overheid is een wettelijke voorwaarde voor een bedrijveninvesteringszone. De gemeenteraad moet bovendien een verordening aannemen om tot een bedrijveninvesteringszone te komen. De Vereniging Winkelgebied Assendorp is enthousiast over de mogelijkheden van een eigen ondernemersfonds. Zo’n initiatief van en voor winkeliers en horeca-ondernemers functioneert in Zwolle al in het winkelgebied Thomas à Kempisstraat/ Vechtstraat. Het principe van een bedrijveninvesteringszone is dat voor alle onroerende zaken in een gebied met uitzondering van woningen een belasting afgedragen wordt. Die opbrengst vormt het fonds.

De inschatting is dat de winkel- en horecabedrijven in Assendorp jaarlijks enkele tienduizenden euro’s voor het fonds kunnen genereren. Van het fonds worden acties en activiteiten betaald die de leefbaarheid, kwaliteit, veiligheid of andere belangen dienen die het publiek ten goede komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om evenementen, communicatie en het verfraaien van het aanzien van het winkelgebied. Burgemeester en wethouders willen verder voor drie jaar een bijdrage leveren aan de Vereniging Winkelgebied Assendorp, van 7500 euro per jaar. Van deze bijdrage kan de winkeliersvereniging de eigen functie versterken, zodat er een goed aanspreekpunt is en acties aangejaagd worden. De gemeenteraad spreekt zich binnenkort uit over de voorstellen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)