Eerste Britten Celloconcours

Zwolle – Op zaterdag 19 maart 2011 zal het eerste Britten Celloconcours gehouden worden. Het vindt plaats in de Reulandzaal van het ArtEZ Conservatorium te Zwolle en wordt georganiseerd door de Stichting Benjamin Britten Strijkorkesten in nauwe samenwerking met het ArtEZ Conservatorium te Zwolle. Dit concours zal vooralsnog om het jaar plaatsvinden, afgewisseld met het Britten Vioolconcours.

Het concours is voor cellisten in Nederland in de leeftijd van 9 tot en met 18 jaar. Het doel is om jonge strijkers en hun docenten een extra uitdaging te geven om het niveau en het speelplezier van de deelnemers te verhogen. De cellisten worden verdeeld over drie categorieën op basis van leeftijd. Per categorie is een verplicht werk en voeren deelnemers een werk naar keuze uit. De winnaars van de drie categorieën treden op als solist met hun verplichte stuk tijdens een feestelijk concert op woensdag 6 april 2011 in de Spiegel te Zwolle, begeleid door het Britten Jeugd Strijkorkest. Daarnaast spelen de winnaars tijdens een optreden op 10 april 2011 in Blokzijl en krijgen zij een masterclass door cellist Gavriel Lipkind op 2 april 2011. Als laatste zijn er aanmoedigingsprijzen, waaronder een abonnement op het Orkest van het Oosten.

Iedere deelnemer krijgt na afloop van het concours een eindgesprek met een jurylid, een certificaat voor deelname en twee vrijkaarten voor het concert op 6 april 2011 in de Spiegel in Zwolle. Naderhand wordt ook het juryrapport verstuurd.

Juryleden zijn onder andere Rene Berman, solo-cellist Gelders Orkest en hoofdvakdocent cello ArtEZ Conservatorium, Stanislav Firleij hoofdvakdocent cello muziekacademies Lodz en Wroclaw in Polen, Gregor Horsch, solo-cellist Koninklijk Concertgebouw Orkest en hoofdvakdocent cello conservatoria Den Haag en Amsterdam en Jeroen Reuling, hoofdvakdocent cello ArtEZ Conservatorium en Koninklijk Conservatorium Brussel.

Alle optredens tijdens het concours op 19 maart zijn openbaar en voor iedereen gratis toegankelijk.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)