Veel fraude door verzwijgen werkelijke woonsituatie

Zwolle – De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft het laatste kwartaal van 2010 € 84.054,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Daarmee komt het totaalbedrag aan uitkeringsfraude in 2010 op € 888.967,-.

Afgelopen jaar is van 89 personen de uitkering beëindigd omdat zij hun werkelijke woonsituatie hadden verzwegen. Dit bespaart de gemeente Zwolle ruim 1 miljoen euro op jaarbasis. Veel fraudeurs vallen door de mand bij bestandskoppeling: 63 personen bleken hun volledige uitkering aan te vullen met inkomsten uit werk. In totaal verzwegen 21 personen hun detentie.

Samenwonen
Een 43-jarige Zwollenaar ontving een bijstandsuitkering, maar bleek al ruim vier jaar samen te wonen met een 66-jarige vrouw. Dit had hij niet doorgegeven aan de sociale dienst. Hierdoor werd aan hem ten onrechte ruim € 24.409,- aan bijstand verstrekt. Dit bedrag wordt van het stel teruggevorderd. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Zwart werken
Een stel ontving samen een bijstandsuitkering, terwijl de man zwart werkte als zelfstandige. Omdat ze deze inkomsten verzwegen voor de gemeente Zwolle, ontvingen ze ten onrechte ruim € 9.500,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van beiden teruggevorderd. Ook een tweede stel bleek inkomsten uit werk te hebben, waarvan de sociale dienst niet eerder op de hoogte was. Onderzoek bracht aan het licht dat de man zich bezig hield met markthandel. Ook zijn vrouw had inkomsten uit werk. Het echtpaar kreeg ten onrechte ruim € 7.041,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van de twee teruggevorderd.

Verblijf in Amsterdam
Uit onderzoek bleek dat een bijstandscliënt een postadres had in Zwolle, maar in feite verbleef in Amsterdam. Zijn uitkering is beëindigd. Een bedrag van ruim € 4.375,- wordt van hem teruggevorderd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Veel fraude door verzwijgen werkelijke woonsituatie”

  1. En dat roept weer vragen op, naast de jaarlijkse besparing:
    Hoeveel % wordt er teruggevorderd, en hoeveel % wordt er werkelijk terugbetaald?
    Iemand? (hoeft geen ervaringsdeskundige te zijn….)

  2. Zusenzo helemaal nooit meer een uitkering geven eerst de schuld tot de laatste cent terugbetalen .Verder moet de ambtenaar bij de sociale dienst de zaak beter controleren met steekproeven of de uitkering wel op de juiste plaats komt en nodig is.Voor elk mens is er wel werk te vinden waar een wil is is een weg.

  3. Laat de desbetrefende ambtenaar van de gemeente ook is kijken na zijn clienten die het wel nodig hebben.Heeft u wel is iemand die het werkelijk nodig heeft iets extra’s zien krijgen?
    Uitmelkers zijn het en anders niet !!!

Reacties zijn gesloten.