
De eerste uitvoering van de Matthäus was in 1727 of 1729. Na nog een aantal wijzigingen door Bach vond de compositie in 1736 zijn definitieve vorm. De Matthaus Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus, verbonden aan de passietijd in de aanloop naar Pasen. Caecilia heeft de Matthäus voor de eerste keer uitgevoerd in 1918 en deze uitvoering past dus in een bijna 100-jarige traditie. Dirigent Dick Dijk zal zijn derde uitvoering van de Matthäus met Caecilia leiden. De koorleden, afkomstig uit Zwolle en wijde omgeving, hebben onder zijn leiding hard gewerkt om zijn ideeën over de uitvoering verder vorm te geven. Het koor wordt daarbij aangevuld door de meiden van Meander Vocaal, die de soprano in ripieno voor hun rekening nemen. Caecilia wordt als vanouds begeleid door het Orkest van het Oosten.

Eigen foto – Koorrepetitie
De solisten bij deze uitvoering zijn:
tenor (evangelist): Robbert Overpelt
bas (Christus): Marc Pantus
sopraan: Constanze Albrecht
alt: Ina Boersma
tenor aria’s: Christian Dietz
bas aria’s: Pieter Hendriks
Het orgel wordt bespeeld door Theo Jellema, de viola da gamba door Nanneke Schaap. Martien Hovestad heeft het instuderen door Meander Vocaal geleid.
De aanvang van het concert is om 19.00 uur, kerk open om 18.30. Kaarten kunnen gekocht worden bij de VVV, de boekhandels Jakma en Westerhof of via de website: www.caeciliazwolle.nl. Ze kosten 28 euro.
Dirigent Dick Dijk
Als jongetje zong Dick Dijk ooit de Matthäus Passion in Appingedam, waar hij sinds zijn 16e jaar, al meer dan 30 jaar, organist is. De muziek van de grote Johann Sebastian Bach is hem dan ook met de paplepel ingegoten. Wijlen Piet Wiersma werd een geliefde privé-docent orgel, tijdens de middelbare school periode, waarna Dick zijn muzikale vorming uitbreidde op het Gronings Conservatorium. Naast het orgel spelen ontdekte Dick zijn talent voor directie en studeerde hij de hoofdvakken Koor- en Orkestdirectie bij respectievelijk Cees Rotteveel, Bruno de Greeve en Zsolt Deaky. Zang en stemvorming volgde hij bij Jitske Steendam en Chris Verhoog, koorscholing en repetitiemethodiek bij Bouwe Dijkstra. Vele koren volgden, van operakoor tot gospelchoir, van mannenkoor tot kamerkoor. Maar het mooist blijft voor hem de combinatie koor-orkest-solisten in het oratoriumrepertoire, waarin Dick zich uit kon leven bij de oratoriumvereniging Laudate Dominum in Surhuisterveen en het Sallands Bach Koor in Ommen. Het beeld van de Heilige Caecilia, de beschermheilige van de muziek, staat in huize Dijk als beeld van waar Dick’s muzikale visie voor staat: sereen, puur, oprecht, emotioneel, helder. Hij is gericht op het overdragen van de schoonheid van de muziek door, in samenwerking met amateurs en professionals, te streven naar een optimaal resultaat! Naast het dirigeren van koren en orgelspelen in twee Groninger kerken studeert Dick aan de RUG (laatste fase van de Master Geestelijke Verzorging) en voetbalt in het ‘derde’ van de vv Stedum. Dick is getrouwd met Helène en heeft vijf kinderen.
Ik wil niet heel negatief overkomen maar als ik het aantal kooleden tel op de eigen foto moeten we toch echt spreken van een koortje, i.p.v. een koor.
28 personen, tel ik in de gauwigheid.
@Ydick ; In de M.Passion wordt gebruikt gemaakt van zgn. dubbelkoren:
Een dubbelkoor is een combinatie van twee koren die samen één muziekstuk uitvoeren dat voor deze combinatie is geschreven. Een muziekstuk voor een dubbelkoor heet een ‘dubbelkorig muziekstuk’.
Goede en bekende voorbeelden hiervan zijn het Sanctus van de Hohe Messe (Mis in b mineur) van J. S. Bach en het openingskoor van de Matth?uspassion van dezelfde componist.
Op de foto is waarschijnlijk de ene helft van het dubbelkoor aan het reperteren……
Dank @Drama, inderdaad de helft. Op bijgaande video komt het hele koor wel zo’n beetje langs én Meander Vocaal: mee dan honderd zangers en zangeressen!
Ik verheug me alweer erg op de uitvoering van de Matth?us Passion door toonkunstkoor Caecilia. 19 april, wie van WLZ komt er nog meer luisteren?
@Dame ; het lang in de entree-rij staan, en de lange zit in de kerkbanken is voor ons een lijdensweg. Dus gaan we niet.
Overigens heel lang geleden nog in het jongenskoor gezongen, olv Clemens Holthaus, de toenmalige dirigent van dienst, toen nog in de Grote Kerk.
@dame Op facebook is een Caeciliapagina, daar kun je in ieder geval een paar bezoekers zien
@drama Jammer dat je niet komt. Zou je wel gaan als het in de Spiegel was?
Ik zie dat je voor Youtube aankondiging op mijn naam moet klikken
Dat brengt je toch precies in de juiste stemming?;)
@Dame, dan krijgen we achteraf weer: Oh Mensch, bewein dein S?nde Gross;)
Erb?rme dich, Drama.;)