Gratis toegang op beide locaties van Museum de Fundatie

Zwolle – Nationaal Museumweekend. Op zaterdag 2 en zondag 3 april organiseert de Nederlandse Museumvereniging voor de 30e keer het Nationaal Museumweekend.

Museum de Fundatie zet deze dagen de deuren van zijn beide locaties gratis open voor publiek; een uitgelezen kans om kennis te maken met de topstukken uit de  vaste collectie en de bijzondere werken die op dit moment in Zwolle te gast zijn; zo’n 150 schilderijen, beeldhouwwerken en porselein uit de Collecties van de Vorst van Liechtenstein. Kasteel het Nijenhuis toont naast de vaste collectie ‘Thérèse Schwartze – De Nederlandse fine fleur geportretteerd’.


Vaste collectie: Van Gogh, Ter Borch, Turner en vele anderen
Museum de Fundatie was begin 2010  wereldnieuws met de ontdekking van het schilderij De molen ‘Le blute-fin’ van Vincent van Gogh. De collectie, die door voormalig Boymans directeur Dirk Hannema bijeen werd gebracht, kent daarnaast vele grote namen uit vier eeuwen kunst. Oude meesters als Ter Borch, Strozzi en Weenix, sculptuur van ondermeer Canova, Degas, Marini  en Zadkine en grootheden als Mondriaan, Turner, Picabia, Israels, Appel, Chagall, Marc en vele anderen. Hannema verzamelde met het oog van de kenner internationale topkunst en zocht naar ‘al wat aesthetisch boeit’. 

Neoclassicisme en Biedermeier
Tot en met 8 mei is in het Paleis a/d Blijmarkt de tentoonstelling ‘Neoclassicisme en Biedermeier uit de collecties van de Vorst van Liechtenstein’ te zien. De afgelopen vier eeuwen hebben de vorsten van de stadsstaat Liechtenstein een prachtige, rijke en veelzijdige kunstverzameling opgebouwd die wordt gerekend tot één van de belangrijkste privé-collecties ter wereld. Neoclassicisme en Biedermeier vormen daarin het hoogtepunt. Het is voor het eerst dat de collectie van de Prins van Liechtenstein, Hans-Adam II, in Nederland wordt getoond. Na Moskou (Pushkin Museum) en Praag doet deze verzameling van wereldniveau nu Zwolle aan.

Thérèse Schwartze – De Nederlandse fine fleur geportretteerd
In Kasteel het Nijenhuis is op dit moment de tentoonstelling ‘Thérèse Schwartze – De Nederlandse fine fleur geportretteerd’ te zien. Thérèse Schwartze (1851-1918) werd opgeleid door haar vader, de portretschilder Johan Georg Schwartze en aan de academies van München en Parijs. Ze stond bekend om haar gevoel voor stijl en elegantie en het vermogen haar modellen op indrukwekkende wijze in beeld te brengen. Haar virtuoze wijze van schilderen maakte Schwartze populair bij de bestuurlijke, financiële, intellectuele en culturele elite. Zij portretteerde het Nederlandse koningshuis, families van adel, de fine fleur – de meest gefortuneerde leden – van de samenleving.

Zowel Paleis a/d Blijmarkt als Kasteel het Nijenhuis zijn op zaterdag 2 en zondag 3 april gratis toegankelijk tussen 11.00 en 17.00 uur. Informatie: www.museumdefundatie.nl of 0572-388188.

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en de BankGiro Loterij. Founders: Waanders, Rabobank IJsseldelta, Nysingh advocaten-notarissen en Baker Tilly Berk.

“Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans in Rotterdam, Dirk Hannema en later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)