Festivalweek rond componist Jacob ter Veldhuis

Zwolle – Het ArtEZ Conservatorium heeft dit studiejaar ‘avant pop’ componist Jacob ter Veldhuis als artist in residence aan zich gebonden. Ter Veldhuis, internationaal bekend als JacobTV, is wereldwijd een van de meest succesvolle Nederlandse componisten van deze tijd.

De laatste week van maart zijn er openbare presentaties als opmaat voor een bruisende finale in het JTV-Festival eind juni. Nooit eerder heeft ArtEZ de samenwerking met een componist zo groots aangepakt. Het ArtEZ Conservatorium bezint zich op de toekomst van musici en de rol van het eigen onderwijs hierin. JacobTV belichaamt bij uitstek de nieuwe musicus. In zijn composities verwerkt hij op aansprekende manier en op geheel eigen wijze moderne muziek, invloeden van popmuziek, soundbites en videobeelden. ‘Ik werk veel met media en televisie; daar haal ik mijn inspiratie uit. Toen ik begon, waren muzikale genres als rock, jazz, klassiek absoluut gescheiden werelden. Tegenwoordig is dat volkomen aan het veranderen.’ Jacob ter Veldhuis staat voor de muzikale breedte, voor de integratie van oud en nieuw en van beeld en geluid (zie ook www.jacobtv.net).

Als artist in residence coacht hij studenten via lessen, lezingen en masterclasses. Zijn aanwezigheid betekent een scala aan activiteiten rond zijn werk, waarbij vaak andere kunstdisciplines binnen ArtEZ zijn betrokken: repetities, symposia, lezingen, workshops, concerten, dansvoorstellingen. Een aantal projecten is al de revue gepasseerd. De finale wordt nu ingezet, resulterend in een JTV-Festivalweek van 20 t/m 25 juni in Zwolle. Bij dit groots opgezette festival zijn ook scholen voor basis- en voortgezet onderwijs betrokken, evenals diverse jeugdorkesten als de Vuurvogel en het Britten Jeugdorkest. Enkele presentaties uit de festivalweek zijn tevens tijdens festival ZwArt te zien van 5 t/m 10 juli. Meer informatie over de diverse activiteiten is binnenkort te vinden op www.artez.nl/conservatorium

Binnenkort

Maandag 28 maart: Theater Odeon, Zwolle
  15.15 u Masterclass JacobTV
  19.30 u Keynotes JacobTV m.m.v. muziekensembles ArtEZ Conservatorium

Dinsdag 29 maart: Arkezaal Muziekcentrum, Enschede
  16.15 u Masterclass JacobTV
  19.30 u Keynotes JacobTV m.m.v. muziekensembles ArtEZ Conservatorium

Woensdag 30 maart: Concertzaal ArtEZ Conservatorium, Arnhem
  15.00 u Masterclass JacobTV
  19.30 u Keynotes JacobTV m.m.v. muziekensembles ArtEZ Conservatorium

Tijdens de keynotes vertelt JacobTV over zijn werk, zijn fascinaties en zijn engagement. Dit wordt ondersteund met beeld, geluid en livemuziek door ArtEZ studenten. De activiteiten zijn openbaar en gratis toegankelijk.

ArtEZ Conservatorium
ArtEZ Conservatorium maakt deel uit van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Met ruim 900 studenten en 250 docenten is het een van de grootste conservatoria van Nederland. De acht afdelingen omvatten het hele spectrum van de muziek. In elk van de drie ArtEZ-steden – Arnhem, Enschede en Zwolle – is een vestiging met een eigen profilering.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)