Rotterdam – Landstede ondertekent landelijk convenant. Mbo-leerlingen die de ambitie hebben om bij de politie te werken kunnen voortaan beter doorstromen naar het politieonderwijs.
Eigen foto. Ondertekening van het convenant door minister Opstelten en
mevrouw Vellinga van de Politieacademie
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft hiervoor donderdag in Rotterdam een landelijk onderwijsarrangement ondertekend. ROC Landstede neemt ook deel aan het nieuwe doorstroomprogramma, dat draait om samenwerking. Opleidingsdirecteur Eric van den Ham: "Dit tekent mbo zoals het hoort te zijn: opleiden voor en door de branche." De nieuwe opleiding gaat in september 2011 bij Landstede en zes andere ROC’s van start en biedt leerlingen de mogelijkheid om een jaar sneller te kunnen afstuderen aan de Politieacademie.
Eigen foto. Ondertekening van het convenant door dhr. Blokland (College van
Bestuur Landstede) en mevr. Diender met op de achtergrond
Landstede-leerlingen Richard Kieft en Chantal Olthuis
Tijdens de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid/Politie maken leerlingen kennis met de basisvaardigheden van een agent, zoals het dragen van een uniform, discipline en surveilleren. Ook doen ze ervaring op bij de politie in de vorm van een stage. Aan het eind van hun opleiding beschikken ze over voldoende basiskennis om – als ze worden toegelaten – het eerste jaar van de Politieacademie te kunnen overslaan. Minister Opstelten: "Dat bespaart de politie niet alleen kosten, het zorgt er ook voor dat jonge mensen sneller inzetbaar zijn als politieagent en dat is belangrijk voor onze samenleving. Jong geleerd is oud gedaan."
Historisch moment
Dat de politieopleiding voor het eerst wordt opengesteld voor regulier civiel onderwijs is volgens Eric van den Ham van Landstede een historisch moment. "Deze afstemming verkleint de kans op uitval en vergroot de kans op betere kwaliteit. Het feit dat de politiekorpsen zo direct verbonden zijn met de ontwikkelingen binnen onze opleidingen is werkelijk uniek." Het ministerie van Veiligheid en Justitie, de MBO-raad, de Politieacademie, het Korpsbeheerdersberaad en de Sectorraad Publieke veiligheid ondertekenden het convenant vanmiddag bij het ROC Zadkine in Rotterdam. Het ministerie van Veiligheid en Justitie en het kenniscentrum ECABO zijn initiatiefnemers van het doorstroomprogramma, waarmee concreet invulling wordt gegeven aan de samenwerking tussen politieonderwijs en regulier onderwijs op landelijk niveau. Samen met de ROC’s worden afspraken gemaakt over aantallen leerlingen, startdatum, voorlichting en werving en selectie. Een vereiste is dat de leerlingen stage kunnen lopen bij het korps, in totaal zijn voor het komende studiejaar 210 stageplaatsen voor de beroepspraktijkvorming afgesproken.
Win-win situatie
De Politie IJsselland werkt al langer samen met Landstede op het gebied van onderwijs en ziet het convenant als een goed vervolg. Ook directielid Erica Diender van Politie IJsselland zette haar handtekening. "Dit is een win-win situatie", zegt Diender. "Leerlingen ontdekken of het politievak bij ze past, wat uitval bij de Politieacademie voorkomt. Wij verwelkomen op die manier meer gemotiveerde kandidaten, alleen de die-hards blijven over. Dit convenant is een mijlpaal." Daar sluit Hoofd van de Politieacademie Alvarez zich bij aan. Volgens haar kunnen de betrokken partijen veel van elkaar leren. "Met name op het gebied van technische vakken profiteren wij van de kennis die de ROC’s in huis hebben. Daartegenover stellen wij onze expertise op het gebied van beroepshouding en discipline."
"Kijken wat ik écht wil"
Of het allemaal zal lukken weet Richard Kieft (19) uit Zwolle nog niet, maar dat hij bij de politie wil is honderd procent zeker. Hij volgt de opleiding SCW/HTV niveau 4 bij Landstede. "Ik wilde eerst deze opleiding doen omdat ik mezelf nog te jong vond om politieagent te worden. Ook wilde ik kijken wat ik écht wil. In deze opleiding komen alle basisvaardigheden waarover een agent moet beschikken aan bod, bovendien word je voorbereid op de toelatingstest van de Politieacademie." Medeleerling Chantal Olthuis (18) uit Hulshorst zegt dagelijks te profiteren van de praktijklessen. "Gisteren liep ik nog mee met de Stadswacht, we moesten mensen die fietsten waar dat niet mag aanspreken op hun gedrag. Vaak luisteren de mensen wel, maar als dat niet zo is leer je goed hoe je ze het best kunt benaderen."
Specifieke samenwerking met Landstede
Naast de ondertekening van het landelijke doorstroomprogramma bezegelt een klein comité een nieuwe samenwerking specifiek voor SCW/HTV/Politie niveau 4-trajecten, dat bestaat uit Landstede, de Friese Poort, drie politiekorpsen en de Politieacademie.