HCO: Historische avond “In het spoor van Heimans”

Zwolle – Donderdagavond vanaf 20.00 uur waren een 60-tal belangstellenden gekluisterd aan de lippen van Jan van de Wetering. In het kader van de serie historische avonden hield de auteur van onder andere de Zwolse canon, in het Historisch Centrum Overijssel aan de Van Wevelinkhovenstraat een lezing over de in Zwolle geboren Eli Heimans (1861-1914).

24-03-2011_in_het_spoor_van_heimans_1.jpg
Eli Heimans

Heimans raakte al in zijn jeugd enthousiast voor alles wat groeide en bloeide. Vaak zocht hij het Engelse Werk op om planten, insekten en vogels te bestuderen. Na hier een tijd als onderwijzer te hebben gewerkt, vertrok hij naar Amsterdam. Daar leerde hij Jac. P. Thijsse kennen, onder andere bekend van de Verkade-albums. Ze kregen landelijke bekendheid door hun vele liefdevol geschreven boeken en artikelen over planten en dieren. Daarin plaatsten ze vaak zelf gemaakte natuurtekeningen. Samen richtten ze in 1905 de Vereniging voor Natuurmonumenten op, met als eerste succes het behoud van het Naardermeer als beschermd natuurgebied.

24-03-2011_in_het_spoor_van_heimans_4.jpg
Jan van de Wetering

24-03-2011_in_het_spoor_van_heimans_5.jpg

24-03-2011_in_het_spoor_van_heimans_6.jpg


In zijn lezing volgde Jan van de Wetering het spoor van deze bijzondere Zwollenaar, en vertelde hij over de boeiende geschiedenis van natuurbescherming en natuureducatie in ons land en Zwolle in het bijzonder. De ontwikkeling van het Engelse Werk is daarvoor illustratief. Rond 1900 nam de belangstelling voor natuur sterk toe. Ook in Zwolle. Zo werd hier in 1920 de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) opgericht tijdens een landelijk congres voor jeugdige natuurliefhebbers. Verenigingen als de KNNV, de IVN en de Stichting Zwolle Groenstad namen de fakkel over. Tot op de dag van vandaag maken in Zwolle velen zich sterk om de stad groen te houden en om de kennis over de natuur voor een breed publiek toegankelijk te maken. Een boeiende geschiedenis van natuurbescherming en natuureducatie in Zwolle, in het spoor van Heimans.

24-03-2011_in_het_spoor_van_heimans_2.jpg

24-03-2011_in_het_spoor_van_heimans_3.jpg
Het geboortehuis van Eli Hermans aan de Thorbeckegracht …

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)