CDA, VVD, CU en SGP gaan formatiefase in

Zwolle – Provinciale Staten hebben op 10 maart in haar vergadering een drietal moties aangenomen waarin aan de CDA fractie, als grootste partij in de Staten, werd verzocht het initiatief te nemen om in overleg met betrokken fracties drie mogelijke coalities te laten verkennen.

De heer J.A.M. Hendrikx, Eerste kamerlid voor het CDA en oud commissaris van de Koningin in Overijssel, is verzocht deze verkenning als informateur op zich te nemen. Het resultaat van deze verkenning is de aanbeveling de coalitiemogelijkheden tussen CDA, VVD, CU en SGP, verder te onderzoeken.

Provinciale Staten van Overijssel hebben de heer Hendrikx verzocht een verkenning uit te voeren naar drie mogelijke coalitiemodellen. Deze modellen zijn hieronder in willekeurige volgorde vermeld, met de mogelijke samenstelling, de naam van de indiener van de motie en het corresponderende aantal zetels in de Staten:

Model  A  (CDA,PvdA,VVD-  motie Buursink PvdA, 28 zetels)

Model  B  (CDA,VVD,CU,SGP – motie Rietkerk CDA, 24 zetels)

Model  C  (CDA,VVD,PVV,SGP – motie Klaasen VVD, 25 zetels)

De drie onderzochte modellen hebben met elkaar gemeen dat zij elk kunnen rekenen op een meerderheid in de Staten. In de besprekingen is geconstateerd dat geen van de drie modellen al in directe bespreking waren gebracht met alle daarbij betrokken partijen. Bij de keuze uit de modellen spelen voor partijen inschattingen en politieke overtuigingen een belangrijke rol. De inschattingen betreffen met name de mogelijkheid om met succes een wervend bestuursakkoord op hoofdlijnen te kunnen sluiten. Daarnaast is een inschatting gemaakt van de kansen op een vruchtbare wijze van samenwerking in collegiaal bestuur.

Na een eerste oriëntatie zijn met alle fracties afzonderlijk gesprekken gevoerd. Er is gesproken over modelvoorkeuren en een aantal inhoudelijke onderwerpen die in het publieke debat door partijen aan de orde zijn gesteld. Daaruit bleek onder meer dat de eerste voorkeuren van de drie grootste partijen niet automatisch leidden tot eenduidige voorkeur voor één model. Wel werd geconstateerd dat CDA en VVD een eerste dan wel tweede voorkeur hadden voor een eerste verkenning van de modellen B en C. De VVD heeft een voorkeur uitgesproken voor model C voor een eerste verkenning. Omdat de meerderheid was voor verkenning van model B, is de VVD aan deze wens tegemoet gekomen. Om te kunnen beoordelen of dit model succesvol zou kunnen zijn, was een nadere inhoudelijke verkenning nodig van onderwerpen en van de oplossingsrichtingen voor diverse politiekbestuurlijke vragen. In deze fase van de informatie zijn daarom diverse gesprekken gevoerd met de betrokken partijen uit model B.

Het resultaat van deze verkenning is de aanbeveling aan PS om de coalitiemogelijkheden tussen CDA, VVD, CU en SGP, verder te onderzoeken. De bij dit model betrokken partijen hebben de heer Hendrikx verzocht hen verder te begeleiden bij het proces om te komen tot een bestuursakkoord.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “CDA, VVD, CU en SGP gaan formatiefase in”

  1. Zal wel de enige Provinciaal-Christelijke coalitie van NL worden. En leuk voor de Staatkundig Gereformeerden, mogen ze ook eens compromissen aangaan. Ze hebben vast nog nooit in een PS gezeten (of in Zeeland?). Maar waarom zou dat niet goed kunnen gaan. Of het goed is voor de PR van onze mooie provincie, valt nog te bezien. Of ze mijn ZEGEN hebben? Tot slot…AMEN (volgens Van Dale o.a.: ja en ~ op iets zeggen er kritiekloos mee instemmen.) Kan dus in deze, we kunnen er toch nixxx meer aan veranderen, probeer maar als iedereen wil.

  2. Het enige positive is dat de PVV geen deel uit gaat maken van ons provinciebestuur, voor de rest een coalitie van hielenlikkende en draaiende partijen….

  3. Ik vind het schandalig wat hier gebeurt. Vier partijen die samen slechts 47,2 procent van de stemmen hebben, denken dat ze een mandaat hebben om samen te gaan regeren, op basis van een afrondingsverschil, waardoor ze net één zeteltje in de meerderheid staan.

    Een coalitie met 3 christen-partijen doet op geen enkele manier recht aan de uitslag; alle drie verloren ze meer of minder qua zetels of percentage stemmen. Overijssel hoort een breed gedragen coalitie te hebben, bijvoorbeeld voortzetting van de vorige: CDA, PvdA en VVD. Met 28 zetels hebben die drie partijen een ruime meerderheid en dus ook een mandaat.

Reacties zijn gesloten.