Wakkere hongerige Zwolse egels gesignaleerd

Zwolle – Op verschillende plaatsen in Zwolle zijn al een paar wakkere egels gesignaleerd. Deze uit winterslaap ontwaakte beestjes hebben trek. Gedurende de winterslaap valt een egel erg af en wanneer hij wakker is is het van belang dat hij zo spoedig mogelijk een goede voedselbron kan vinden.

egeltje_470.jpg
Eigen foto

Tijdens de winterslaap zijn alle lichaamsprocessen tot een minimum teruggebracht en overleeft de egel op zijn vetvoorraad. Het ontwaken vergt erg veel energie. Het hart gaat weer sneller slaan, er wordt weer langzaamaan gewoon adem gehaald, de lichaamstemperatuur gaat omhoog, de stofwisseling komt op gang en de egel komt in beweging. Vaak verbruikt de egel zijn laatste restje ‘brandstof’ hiervoor. Het opraken van de eigen vetreserve is een impuls om uit winterslaap te komen. Als een egel dan niet snel eten vindt kan het alsnog zijn dood betekenen. Egels bijvoeren in het vroege voorjaar tot ongeveer begin of half mei is aan te raden. U kunt egels bijvoederen met kattenvoer (zowel harde brokjes als blikvoer) of met speciaal egelvoer. Geef egels echter geen melk, daar worden ze ziek van! Dikkere egels worden later wakker dan dunnere exemplaren. De meeste egels die winterslapen zullen vanaf nu tot begin mei wakker worden. Mettertijd is er weer volop voedsel te vinden. Het egelmenu bestaat vooral uit insekten, aangevuld met regenwormen, slakken en af en toe een vruchtje.

Wilt u voorkomen dat buurtkatten een vorkje meeprikken van het door u voor de egels bij schemering of avond klaargezette kattenvoer? De bouw of aanschaf van een egelvoederhuis is ideaal maar ook een omgekeerde doos of grote bloempot met een gat erin van ca 9×9cm als toegang kan wonderen doen.

Voor meer informatie over egels, egels in nood en egelvriendelijk tuinieren: www.zoogdiervereniging.nl, www.egelbescherming.nl en www.dekatzijnviool.com

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Wakkere hongerige Zwolse egels gesignaleerd”

Reacties zijn gesloten.