Verbetering molenbiotoop Windesheimer korenmolen

Zwolle – Om de start van de uitvoering van de verbetering van de molenbiotoop van de Windesheimer korenmolen te markeren, plantte wethouder Gerrit Piek, woensdagmiddag 6 april, samen met aanwezigen een notenboom. Een en ander geschiedde op de hoek van de Dorpsstraat en de Vrijhofweg in Windesheim.

06-04-2011_boompje_planten_windesheim_gerrit_piek_1.jpg

De Windesheimer korenmolen is een rijksmonument, gebouwd in 1748 en wordt nog elke zaterdagochtend en op afspraak gebruikt om meel te malen. Om de molen in een goede conditie te houden, moet deze regelmatig draaien en malen. Hiervoor heeft de molen een goede windvang nodig, op dit moment is de windvang niet optimaal. Daarom is een plan gemaakt om de omgeving van de molen (de molenbiotoop) te verbeteren. Dit plan is opgesteld in overleg met verschillende partijen als Plaatselijk Belang Windesheim, Stichting Milieuraad Zwolle, de vrijwillig molenaars en de provincie Overijssel.

06-04-2011_boompje_planten_windesheim_gerrit_piek_4.jpg

06-04-2011_boompje_planten_windesheim_gerrit_piek_2.jpg

06-04-2011_boompje_planten_windesheim_gerrit_piek_3.jpg


Compromisplan
Het plan wordt een compromisplan genoemd. Er is gezocht naar een evenwichtige verdeling tussen de verbetering van de molenbiotoop waarbij ook rekening wordt houden met groen, bomen en vleermuizen. De gevoelens en bezwaren die leven over de kap van bomen zijn serieus genomen. In plaats van een straal van 300, 400 of 500 meter rond de molen, is gekozen voor verbetering van de molenbiotoop in een straal van 150 meter rond de molen. Met het compromisplan wordt de molenbiotoop wel verbeterd ten opzichte van de huidige situatie, maar blijven ook veel bomen gehandhaafd. De bomen die gekapt worden, compenseren de gemeente Zwolle en provincie Overijssel door in en nabij Windesheim nieuwe bomen te planten. Zo worden er langs de Wijheseweg (verkeersbegeleidende) hagen geplant, wordt om de veiligheid te vergroten de onderbeplanting nabij de kruising Wijheseweg permanent verwijderd, de gaten in de knotwilgenrij langs de Bergweg worden aangevuld met nieuwe knotwilgen en in de nieuwbouw van Windesheim worden door de gemeente in overleg met bewoners bomen geplant. Gestart wordt met het planten van de genoemde walnootboom. Uit onderzoek blijkt dat het plan geen negatieve effecten heeft voor vleermuizen en kerkuilen.

06-04-2011_boompje_planten_windesheim_gerrit_piek_5.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)