Wijkbewoners trots op geschiedenisboek over Aa-landen

Zwolle – De geschiedenisgroep van de Werkgroep Ouderen Aa-landen is trots op het boek ‘Aa-landen een geschiedenis in rood, groen en blauw’. Als oudere wijkbewoners zijn zij jarenlang in de weer geweest om verhalen en feiten te verzamelen over hun wijk. Daarbij werden zij ondersteund door WijZ en HCO. Dat leverde een schat aan informatie op die nu is geordend en beschreven door dr. Frank Inklaar en voorzien van foto’s en illustraties. Dit geschiedeniswerk werd op woensdag 6 april, onder grote belangstelling, gepresenteerd tijdens het wijkplatform Aa-landen in Multifunctioneelcentrum De Bolder. Wethouder Piek nam het eerste exemplaar in ontvangst.

ap_boekjeaalanden-2.jpg
Overhandiging eerste exemplaar aan wethouder Piek

Een aantal jaren geleden besloot een deel van Werkgroep Ouderen Aa-landen de geschiedenis van de wijk te gaan bestuderen. Hierbij werd ondersteuning verkregen van WijZ en van het Historisch Centrum Overijssel. De senior wijkbewoners verrichtten onderzoek, namen interviews af, fotografeerden en verzamelden verhalen, feiten en illustraties. Dat werd gepresenteerd op hun website (www.ouderen-aalanden.nl ) en tijdens openbare bijeenkomsten. Het verzamelde materiaal werd echter zo omvangrijk, dat de wens ontstond om er een boek van te maken. Die wens ging in vervulling: het door dr. Frank Inklaar geschreven boek is uitgegeven door Waanders onder de titel ‘Aa-landen een geschiedenis in rood, groen en blauw’.

ap_boekjeaalanden-1.jpg
Frank Inklaar aan het woord

ap_boekjeaalanden-3.jpg
De geschiedeniswerkgroep

ap_boekjeaalanden-6.jpg
De omslag van het boek

Vijf jaar lang deed de geschiedenisgroep van de Werkgroep Ouderen Aa-landen historisch onderzoek en vele wijkbewoners deden mee. Een anekdote uit die tijd gaat over een foto die werd gepubliceerd in de Zwolse pers: van de Langholterweg met een paar jongens op een brommer. Tijdens een wijkavond meldden twee van die jongens zich. Het waren inmiddels mannen op leeftijd en zij herkenden zichzelf op de foto. Deze brommerjeugd van weleer kon veel vertellen over de lokale historie. Ook leuk is dat één van de mensen van de Geschiedeniswerkgroep op Google Earth in de weilanden bij Westerveld de contouren ontdekte van het kasteel dat daar vroeger stond.

ap_boekjeaalanden-5.jpg
Iedereen wilde een exemplaar kopen

Op diverse manieren en met inbreng van veel wijkbewoners is er gewerkt aan de historische publicatie. In ‘Aa-landen een geschiedenis in rood, groen en blauw’ worden uiteenlopende onderwerpen aangeroerd: mensen, gebouwen, drinkwater, waterbeheersing, het kasteel, scholen, verdedigingswerken (penanten) en nog veel meer. Er is veel te lezen en dankzij de prachtige foto’s ook veel te zien in dit nieuwe boekwerk.

ap_boekjeaalanden-4.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Wijkbewoners trots op geschiedenisboek over Aa-landen”

Reacties zijn gesloten.