Info. over oprichten van buurt energiebedrijf

Zwolle – Op dinsdagavond 26 april is er een informatiebijeenkomst voor de inwoners van Zwolle over het oprichten van buurt energiebedrijven. De avond vindt plaats in Ecodrome, Willemsvaart 19 te Zwolle, van 20.00 tot 22.00 uur. U bent vanaf 19.30 uur van harte welkom!

Wat kunt u verwachten?

• Ontmoeting met andere geïnteresseerden.
• Informatie over het oprichten en runnen van een buurt energiebedrijf. Jurgen van der Heijden en Linda van Hilten van AT Osborne zijn ervaringsdeskundigen. Zie www.duurzaamsoesterkwartier.nl en www.calorieenergie. Zij zullen hun kennis met u delen.
• Mogelijkheid voor vragen en informatie uitwisseling om stappen te zetten richting duurzame energie.

Wat verwachten wij van u?

• Belangstelling voor het oprichten van of participeren in een duurzaam buurt energiebedrijf.

• Dat u een inwoner van Zwolle bent met ondernemersambities.

• Interesse om met anderen samen te werken.

Vervolg:

Op dinsdagavond 7 juni vindt een vervolgbijeenkomst plaats voor mensen die serieuze interesse hebben en er graag een vervolg aan willen geven.

Aanmelden voor de bijeenkomst van 26 april kan door een mail te sturen naar a.de.wolf@zwolle.nl.

Wij hopen u graag te ontmoeten op dinsdagavond 26 april in Ecodrome!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Annemiek de Wolf: 038-4982718

De bijeenkomst is een initiatief van AT Osborne, Natuur en Milieu Overijssel en Samen maken we de Stad en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

Hoe ziet een eigen buurtenergie bedrijf eruit?

Een onafhankelijk lokaal energiebedrijf heeft voor 100% de bewoners aan het stuur en staat voor 100% in dienst van de gemeenschap. Zij kunnen tegen lage kosten aan een aantal doelstellingen tegelijk werken die zich al op korte termijn vruchten afwerpen:

1 In de hand houden van kosten voor energie
2 Versterking van de sociale cohesie
3 Verduurzaming van de buurt

1 Energiekosten De prijs voor energie zit alweer op het niveau van voor de crisis in 2008. Verdere stijging drukt zwaar op het budget van allen. Het maakt de overstap naar duurzame energie, naast alle milieuvoordelen, ook financieel aantrekkelijk, maar mensen moeten zich daarvoor organiseren. Dat is precies wat het buurtenergiebedrijf doet. Het zorgt dat mensen in Zwolle samen energiebesparende maatregelen gaan inkopen en ook samen duurzame energie gaan opwekken, zoals bijvoorbeeld met zonnepanelen of andere opwekmethoden.

2 Sociale cohesie Door mensen te organiseren rondom energie bouwt een lokaal energiebedrijf aan sterke sociale verbanden. In zowel Amersfoort, zie www.duurzaamsoesterkwartier.nl, als Castricum, zie www.calorieenergie.nl, hebben zich in hoog tempo een paar honderd mensen verzameld, en in andere gemeenten zien we dezelfde ontwikkeling plaatsvinden. In alle gevallen maken deze mensen meteen duidelijk dat zij interesse hebben in meer dan energie alleen en richten zij zich ook op bijvoorbeeld groen, deelauto’s, spelen en wonen. Zo ontstaan gemeenschappen die tot veel in staat zijn en in Zwolle kan dat ook.

3 Duurzaamheid Lokale energie versterkt sociale verbanden (people). Het stoot bovendien geen CO2 uit en draagt zo bij aan de ambitie om CO2-neutraal te worden (planet). Daarnaast levert lokale energie financiële winst op, zeker naarmate de prijzen voor fossiele energie verder stijgen (profit). Zo scoort lokale energie op eenvoudige wijze op alle drie de P’s van duurzaamheid. Gaan mensen in Zwolle bijvoorbeeld ook zelf groen beheren, of auto’s delen, dan draagt dit ook weer bij aan people, planet en profit.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)