Windesheim start cursus Casemanagement Dementie

Zwolle – Iedere thuiswonende met dementie heeft vanaf 2011 wettelijk recht op een casemanager die de benodigde zorg coördineert. Casemanagement is een vak apart, dat kennis, oefening en vaardigheid vereist.

Voor verpleegkundigen en maatschappelijk werkers met een hbo werk- en denkniveau, die zich willen bekwamen in casemanagement heeft Windesheim de cursus ‘Casemanagement Dementie’ ontwikkeld. De cursus start op 9 mei. De achtdaagse cursus combineert theorie en praktijk, waarbij de nadruk ligt op het effectief coördineren van de zorg rond iemand met dementie. Er is veel aandacht voor samenwerken, onderhandelen en gespreksvoering.

 

Niet het verlenen van zorg, maar het managen van de zorg staat centraal in het werk van casemanagers. Naast het coördineren van de zorg rond een cliënt met dementie, zorgen ze voor trajectbegeleiding en persoonlijke hulpverlening. Het zijn professionals die weten wat er speelt bij mensen met dementie en wat hun (on)mogelijkheden zijn. Tegelijkertijd weten ze welk dienstenaanbod beschikbaar is en hoe dat financieel en rechtmatig is aan te boren. Ook kennen ze de vragen en behoeften van iemand met dementie. Casemanagers ondersteunen en adviseren zowel een cliënt met dementie als diens mantelzorgers en in toenemende mate ook vrijwilligers en andere hulpverleners.

De verwachting is dat in Nederland het aantal mensen met dementie toeneemt tot meer dan een half miljoen in 2050. De WMO, PGB, zorginstellingen en welzijnsinstellingen in Nederland hebben deze groep mensen veel te bieden. Voor iemand met dementie is het echter vaak lastig om optimaal gebruik te maken van de geboden diensten. Casemanagers kunnen daarbij ondersteuning bieden. Alzheimer Nederland constateerde onlangs dat er behoefte is aan ongeveer 3.000 casemanagers. En die behoefte zal alleen maar groeien.

Neem voor meer informatie over de cursus ‘Casemanagement Dementie’ contact op met het Windesheim Informatiecentrum, tel. 0900 – 8899 (lokaal tarief), e-mail: info@windesheim.nl  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Windesheim start cursus Casemanagement Dementie”

  1. Ja, en ze noemen zich allemaal manager !!!…
    ‘Iedere thuiswonende met dementie heeft vanaf 2011 wettelijk recht op een casemanager’, is wat er staat in de tekst.
    Maar zou het niet beter zijn dat er nu geschreven werd:’Iedere thuiswonende met dementie heeft vanaf 2011 wettelijk recht op een verpleegkundige aan zijn bed’. Want te duur betaalde managers lopen er in de zorg al teveel rond.

Reacties zijn gesloten.