Assendorp stemt voor ondernemersfonds

Foto van auteur

Zwolle – Een meerderheid van de ondernemers in Assendorp heeft ingestemd met de plannen om met het winkelgebied Assendorp (Assendorperstraat en Groot Wezenland) een bedrijven investeringszone (BIZ) te vormen. In aanwezigheid van notaris Jan van Leeuwen zijn vrijdagochtend 15 april de stemmen geteld over de vorming van een dergelijk fonds. Een ruime meerderheid (71 %) van de ondernemers die hebben gestemd, is voor de invoering van een ondernemersfonds. De bedrijven investeringszone in het winkelgebied Assendorp kan daarmee worden opgericht.

De ondernemersvereniging in Assendorp heeft het initiatief genomen voor een ondernemersfonds, ofwel een Bedrijven Investerings Zone. Dit fonds maakt het mogelijk dat alle ondernemers gezamenlijk investeren in hun straat met als doel een beter renderend winkelgebied. De inkomsten uit het fonds komen direct ten goede aan de versterking van het winkelgebied. Een BIZ maakt het makkelijker om collectieve investeringen uit te voeren. Doordat iedereen verplicht een deel van de investering betaalt, is het makkelijker een dergelijk initiatief van de grond te krijgen. Een ander voordeel voor de ondernemers is dat het gehele gebied nu verenigd is in één vereniging. Hierdoor wordt communicatie met de gemeente, over bijvoorbeeld nieuwe bestemmingsplannen voor het gebied, makkelijker.

Activiteiten

Investeringen die door het ondernemersfonds gedaan kunnen worden, zijn gericht op het bevorderen van publieke belangen, zowel voor de winkeliers als het winkelend publiek. Hierbij wordt gelet op zaken als de leefbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit en gemeenschappelijke activiteiten. Nu de invoering van BIZ een feit is, kan er worden gestart met het plan dat er ligt voor het gebied. Een belangrijk hoofddoel zoals beschreven staat in het actieplan, is het maken van één geheel van het winkelgebied, zorgen voor een prettig winkelomgeving en publiek dat langer blijft in de straat. Daarnaast is het economische aspect, samen een gesprekspartner voor de gemeente vormen, voor de toekomst een belangrijk punt.

De Bedrijven Investerings Zone kan alleen op initiatief van de ondernemers ingesteld worden. De BIZ kan alleen ingevoerd worden als minimaal 50% van de ondernemers stemt. Daarvan moet minimaal tweederde vóór stemmen en een meerderheid in de WOZ waarde vertegenwoordigen. Hierbij is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om een draagvlakmeting te houden. Nu blijkt dat de meerderheid van het gebied voor de invoering van het fonds is, kan de nieuwe vereniging worden opgericht en kunnen de ondernemers beginnen met het uitvoeren van de plannen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)