Zwolle – In oktober vorig jaar begonnen GGD IJsselland en het Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle (OPOZ) van VU-Windesheim met de uitvoering van CheckTeen. CheckTeen is een onderzoek aan de hand van een digitale vragenlijst en richt zich vooral op de mogelijkheden om overgewicht te voorkómen. Het onderzoek vindt plaats in tweede klassen van het voortgezet onderwijs in Zwolle. Inmiddels zijn de eerste, voorlopige resultaten bekend.
De gegevens van CheckTeen – waarbij het in dit geval alleen gaat om ontbijten en consumptie van fruit en suikerhoudende dranken – zijn geanalyseerd en vergeleken met die van ChecKid, een vergelijkbaar onderzoek maar dan voor basisschoolleerlingen. Uit deze vergelijking blijkt dat naarmate kinderen ouder worden, ze minder vaak ontbijten. Jongens doen het minder goed doen dan de meisjes.
Fruit
Bijna 80 procent van de leerlingen ontbijt dagelijks op doordeweekse dagen. Een derde van de leerlingen eet dagelijks fruit. Ongeveer 40 procent drinkt dagelijks maximaal drie glazen suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, drinkyoghurt en vruchtensappen.
Ontbijten is vaak een gewoonte, jongeren vinden het gezond en ouders zien toe op het ontbijt. Jongeren die niet ontbijten hebben vaak geen tijd of geen trek. Hoewel veel jongeren aangeven fruit lekker en gezond te vinden, eet niet iedereen dagelijks fruit. Jongeren die dat wel doen, moeten dat vaak van hun ouders. Redenen voor de consumptie van suikerhoudende dranken zijn minder goed aan te wijzen.
In aanvulling op CheckTeen is ouders gevraagd een digitale vragenlijst in te vullen. Ouders vinden een gezond gewicht voor hun kind belangrijk in verband met de fysieke gezondheid en omdat kinderen met een gezond gewicht gelukkiger zijn. De meeste ouders vinden dat hun kind altijd of vaak gezond eet en stimuleren dat ook.
Kookles
Ouders willen graag dat er op school aandacht wordt besteed aan gezonde voeding in de lessen. De helft wil graag dat er kookles wordt gegeven. De meeste ouders willen in de kantine een aanbod van gezonde producten. Docenten moeten volgens hen een goed voorbeeld geven. Veel ouders willen informatie krijgen over lessen en projecten over gezond eten en bewegen op school, een kleiner deel wil meedenken of participeren.
Met de informatie van ChecKid en CheckTeen kunnen de GGD en OPOZ de gemeente en de scholen in Zwolle informeren over de gezondheid en het eet- en beweeggedrag van hun leerlingen. Bovendien kunnen ze adviezen geven voor het stimuleren van gezond gedrag op school. CheckTeen maakt deel uit van het Periodiek Geneeskundig Onderzoek (PGO) waarmee de GGD de gezondheid van de Zwolse jeugd door de jaren heen volgt. De verwachting is dat de metingen van CheckTeen voor de zomervakantie zijn afgerond.