Zwolle – ‘Aap, noot, mies’, leerde de jeugd met behulp van een leesplankje zo’n zestig, zeventig jaar geleden op school. Tegenwoordig leren de kinderen op een heel andere manier lezen. Het onderwijs van toen en nu verschilt als de dag van de nacht.
Er vallen dus heel wat ervaringen uit te wisselen op dinsdagmiddag 3 mei. Dan gaan kinderen van Landstede BSO de Vlieger op de thee in het Dienstencentrum Werkeren. Samen taartjes maken en in gesprek. ‘Als het bevalt, gaan we vaker bij elkaar op bezoek’, zeggen activiteitenbegeleidster van WijZ Karin Bekendam en pedagogisch medewerker Jelly Vaartjes van Landstede Kinderopvang.
Kinderen en ouderen kunnen elkaar veel te vertellen hebben. Ouderen gebruiken dan wel niet woorden als ‘cool’ en ‘gaaf’, ze sms’en wat minder en lopen misschien niet zo snel; toch hebben ze de jeugd heel veel te bieden op het gebied van levenservaring en kennis. En andersom hebben de kinderen natuurlijk ook heel wat te vertellen aan ouderen. Over hoe ze computeren en sporten, over wat een BSO is en over hoe ze tegenwoordig leren op school. Want daar is in de loop van zo’n zestig, zeventig, misschien wel tachtig jaar heel wat in veranderd. Onderwijs is dan ook het onderwerp van gesprek op dinsdag 3 mei aanstaande. Om half drie gaat een groepje van ongeveer acht kinderen van BSO De Vlieger op bezoek bij Dienstencentrum Werkeren.
‘We doen altijd leuke activiteiten met de kinderen op de BSO’, vertelt Jelly. ‘Zo zijn we al eens op bezoek geweest bij de apotheek. Daar mochten de kinderen tubes vullen met pindakaas en chocola. Kwamen ze thuis met een officiële apothekerstube met lekkere inhoud. Ze gaan ook wel eens naar Bakker Bart om te kijken hoe broodjes worden gebakken. Onlangs hebben ze ook een hele leuke expositie over vintage kleding bekeken in Dienstencentrum Werkeren. En dinsdag gaan ze dus samen met de ouderen wat lekkers maken voor bij de koffie en de ranja. Onderwerp van gesprek is het verschil in onderwijs tussen vroeger en nu. Daar valt vast heel wat over te vertellen.’ Het bezoek is speciaal in de vakantietijd gepland. ‘Dit kun je niet op een doordeweekse dag doen bij de ouderen, dan is er te weinig tijd’, legt Jelly uit. ‘Daarom doen we het in de meivakantie. Als het bevalt, gaan we het ook in de zomervakantie doen.’
‘Als het aanslaat gaan we er inderdaad iets structureels van maken’, zegt Karin. ‘Van te voren is het moeilijk te zeggen of de ouderen het leuk vinden. De bewoners van Woonzorg IJsselheem, die boven het Dienstencentrum wonen, ga ik er van te voren warm voor maken met flyers en een berichtje in de bus. We gaan er een leuke middag van maken. Om het ijs te breken gaan ze eerst gezamenlijk aan de slag met taartbodems, vulling, fruit en slagroom. En zo gaandeweg komen ze dan met elkaar in gesprek.’ In het Dienstencentrum Werkeren worden veel activiteiten voor ouderen georganiseerd. Niet alleen voor de bewoners van IJsselheem, maar voor ouderen uit de wijde omtrek. Er wordt gebiljart en geklaverjast, de mensen kunnen er eten, computeren, films kijken, noem maar op. ‘In de huiskamers boven worden wekelijks activiteiten aangeboden door vrijwilligers’, vertelt Karin. ‘Dan komen de ouderen bij elkaar om te haken, tekenen, puzzelen, breien, een spel te doen. Je hoeft je hier niet te vervelen. We zijn altijd in voor iets nieuws, we proberen altijd wel wat leven in de brouwerij te brengen. Ik hoop dat het een succes wordt met de kinderen. Als de ouderen het leuk vinden gaan we ook een keer met hen naar de BSO. Senioren en junioren kunnen heel veel plezier van en met elkaar hebben. Het is goed om ze met elkaar in contact te brengen.’
‘Het gaat om het plezier’, zegt Jelly, ‘maar het gaat ook om de verbinding van mensen in de wijk, en ontmoeting en respect voor elkaar hebben, waarden die Landstede hoog in het vaandel heeft. We hopen dat het aanslaat, van beide kanten!’ Landstede Kinderopvang biedt in samenwerking met Brede School de Vlieger voorschoolse, buitenschoolse en vakantieopvang in Basisschool De Vlieger, voor kinderen vanaf vier jaar tot aan de basisschoolleeftijd, en een peuterspeelzaal. Landstede Kinderopvang laat zich inspireren door Reggio Emilia: een pedagogisch concept waarbij veel aandacht wordt besteed aan de individuele ontplooiing van het kind in brede zin. De medewerkers gaan uit van wie kinderen zijn en wat ze kunnen.