Bel met Rodins Adam in Zwolle

Foto van auteur

‘CALL ME’. Dat is titel van het kunstwerk dat Arnoud Holleman heeft gemaakt rond Adam, het beeld van Auguste Rodin op het Grote Kerkplein in Zwolle. Via het telefoonnummer 0900 – 4004242 houdt Adam een monoloog. Holleman speelt daarmee in op de specifieke vraag naar een immateriële toepassing van kunst in de openbare ruimte.

 

In Nederland staan slechts drie beelden van Auguste Rodin in de publieke ruimte. In Eindhoven staat Balzac, in Rotterdam staat l’Homme qui marche en op het Grote Kerkplein in Zwolle staat Adam. Het laatst genoemde beeld is sinds donderdag 19 oktober niet alleen te bezichtigen, maar ook te beluisteren. Adam heeft een eigen telefoonnummer gekregen en wie het nummer belt krijgt Adam aan de lijn.

Arnoud Holleman maakte in opdracht van de gemeente Zwolle een geluidskunstwerk. De vraag naar immaterialiteit van kunst in de openbare ruimte komt voort uit het ruimteprobleem waarmee de gemeente kampt in de binnenstad, maar sluit ook aan bij de tendens dat kunst steeds vaker onderzoeksmatig wordt ingezet.

Arnoud Holleman baseerde Adam’s monoloog op onderzoek, in o.a. de archieven van Musée Rodin, naar hoe het beeld in 1965 in Zwolle is terechtgekomen. Doordat het audiowerk zich verbindt aan de figuur van de eerste mens zoals Rodin daar in 1881 gestalte aan gaf, krijgt het klassieke beeldhouwwerk een tweede context. Het luisteren stuurt het kijken aan.

Een dubbelzijdige afbeelding van het beeld op A0-formaat, dat door de stad Zwolle wordt verspreid, geeft de mogelijkheid het audiowerk ook op afstand te beluisteren. De monoloog, uitgevoerd door acteur Jeroen Willems, geeft in zeven minuten een kleine mentaliteitsgeschiedenis via de – uiterst subjectieve – beleving van Adam zelf.

CALL ME is mede mogelijk gemaakt door SKOR en Platform Onafhankelijke Theaterauteurs.

Dit kunstwerk is het eerste resultaat van het project ‘Archief Binnenstad, dat de Commissie Beeldende Kunst van de gemeente Zwolle in het kader van het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2015 is gestart. Doel is een archief samenstellen van bijzondere en subjectieve observaties door kunstenaars van de Zwolse binnenstad.

Het is de bedoeling dat alle kunstprojecten van ‘Archief Binnenstad’ uiteindelijk tot een daadwerkelijk archief leiden. Bij het Historisch Centrum Overijssel ontstaat zo een ‘Kunstkammer’, waarin alle observaties worden vastgelegd. Het streven is om bij het HCO een kunstwerk te plaatsen als onderkomen voor de Kunstkammer.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Bel met Rodins Adam in Zwolle”

 1. Wat zou Thorbecke hier van vinden, heeft hij ook een telefoonaansluiting, ik kan het niet vinden in de gids.
  Ik zou zo graag van hem willen horen, wat hij vindt van de huidige situatie in zijn stad!

 2. @Marieke
  Thorbecke is nog uit de tijd dat we middels rooksignalen en de Tam-Tam met elkaar communiceerden. Hij zal daarom denk ik dan ook nooit in het telefoonboek verschijnen. Of hij moet eerst even een opfriscursus communicatie moeten gaan volgen.

 3. De joodse jaartelling rekent vanaf het jaar waarvan het jodendom aanneemt dat de schepping van de wereld (w.o. Adam) heeft plaatsgevonden.

  Op grond van de Tenach wordt de schepping geacht te hebben plaatsgevonden in het jaar 3761 voor de gangbare jaartelling. Het joodse jaar 5766 komt zodoende overeen met het algemene of Gregoriaanse jaar 2005-2006.

  Overigens zie ik verschillende jaartallen, waarin de telefoon zou zijn uitgevonden op het internet: 1872, 1875 en 1876. Middelste wordt meest genoemd, maar Thorbecke leefde van 1798 tot 1872 (algemene jaartelling!)

Reacties zijn gesloten.