Zwolle – De nieuwe brandweerpost Noord in Zwolle wordt uitgevoerd met alle mogelijke duurzame oplossingen die momenteel bestaan. De nieuwbouw krijgt een nog duurzamere kwaliteit dan eerder de bedoeling was, tegenover langere termijn lagere kosten. De milieu- en kostenwinst komt voort uit de uitdaging door burgemeester en wethouders aan de plannenmakers om de nieuwbouw zo duurzaam mogelijk te realiseren.
De brandweerpost Noord wordt volgens planning vanaf dit najaar gebouwd aan de Dennenstraat/Middelweg in Zwolle. Burgemeester en wethouders vinden de duurzame ontwikkeling van Zwolle belangrijk. In het college-akkoord is het een van de leidende thema’s. De voorzieningen die het college nu in de nieuwe brandweerpost wil aanbrengen passen uitstekend binnen die gedachte. Onder meer die maatregelen zorgen ervoor dat de duurzame ‘rapportcijfers’ voor het gebouw uitstekend zijn. Op een schaal van 1 tot 10 zijn die scores voor bijvoorbeeld energie een 8, voor toekomstwaarde een 8,2 en voor gebruikskwaliteit een 8,4. Het gemiddelde GPR-reslultaat komt op 7,9. In het programma van eisen was eerder ingezet op een gemiddelde score van 7. Een forse verbetering dus.
Het duurzame maatregelenpakket zorgt bijvoorbeeld voor een besparing op het gasverbruik van bijna 8000 kubieke meter per jaar, een besparing op het elektraverbruik van ruim 30.000 kWh per jaar en een CO2-besparing van 36 ton per jaar.
Opzet van het duurzaamheidsbeleid van Zwolle is dat de investeringen die nu gedaan worden zich op termijn terugverdienen. Dat principe werkt ook bij het besluit om de brandweerpost extra duurzaam te maken. Voor de (aanvullende) maatregelen is nu 241 duizend euro nodig. Boekhoudkundig komt dit neer op jaarlijkse kapitaallasten van bijna 16 duizend euro. Maar omdat de jaarlijkse besparing op energiekosten ruim 21 duizend euro bedraagt, is die investering volledig gedekt.
De verwachting is dat de bouw van de brandweerpost ongeveer een jaar duurt.