Miljoenen voor verbetering fietsnetwerk Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Zwolle investeert samen met de provincie Overijssel in de fietsmogelijkheden in en om de Overijsselse hoofdstad. De komende tijd wordt gezamenlijk voor bijna vier miljoen euro geïnvesteerd in een groot aantal actiepunten die het gebruik van de fiets in de stad ten goede komen. Fietsen is een van de manieren waarmee de bereikbaarheid van en in Zwolle verbeterd kan worden.

Burgemeester en wethouders hebben in samenspraak met de provincie een aantal projecten gekozen die passen in het Actieplan Bereikbaarheid. De selectie zet in op kwaliteit: Zwolle streeft er naar om weggebruikers op basis van comfort steeds die keuze voor een vervoersmiddel te laten maken die hen het beste van en naar hun bestemming brengt. Het college wil de fietsroutestructuur versterken door de aanleg van een hoogwaardige fietsroute die onder meer gebruik maakt van de nieuwe brug over de IJssel, de Hanzeboog. Dit fietspad is om vele redenen bijzonder. Naast de snelle verbinding tussen Hattem, Hogeschool Windesheim, Hanzeland en de binnenstad, is het ook een fietspad dat twee provincies op een snelle manier met elkaar verbindt.

De Overijsselse hoofdstad kent nu al een bijzonder hoog fietsgebruik: in Zwolle wordt ongeveer de helft van alle vervoersbewegingen fietsend afgelegd. Om die gezonde manier van transport te blijven ondersteunen heeft Zwolle samen met de provincie een aantal projecten gepland.

Bovendien denken beide overheden dat door een aantal investeringen het gebruik van de fiets voor ritten langer dan vijf kilometer nog kan worden verhoogd – het gaat dan met name om woon-werkverkeer. Door het hoge(re) fietsgebruik is de bereikbaarheid van de stad voor andere vormen van vervoer ook groter.

De projecten waar Zwolle en de provincie op inzetten zijn divers. Zo wordt het bestaande fietsstratennetwerk in de stad uitgebreid: deze fietsstraten zorgen voor een veilige, snelle, herkenbare en comfortabele fietsroute tussen het centrum van de stad en de noordelijke, zuidelijke, westelijke en oostelijke delen van Zwolle.

Het uitvoeringsplan Fietsprojecten zet daarmee in op het aanleggen van fietsstraten in alle windrichtingen. Naast de Van Karnebeekstraat en Schellerweg worden ook de Philosofenallee, Klooienberglaan, Willemsvaart en de Ruiterlaan omgebouwd tot fietsstraten. Ook gaat het om goede stallingsmogelijkheden, bijvoorbeeld bij openbaar-vervoerhaltes.

In 2011 wordt er gestart met de werkzaamheden, in 2012 moeten ze gereed zijn.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Miljoenen voor verbetering fietsnetwerk Zwolle”

  1. Mocht vanwege bezuinigingen de sneltram Zwolle-Kampen niet tot stand komen, dan lijkt het me een geweldig idee om van het traject een fietssnelweg te maken.
    Eventueel door snelbus en taxi’s te gebruiken (zoals op de Twistvlietbrug)

Reacties zijn gesloten.