‘Liquid Space in Zwolle’, Ton Verdegaal exposeert

Zwolle – Bij het ontwerpen van zijn glasobjecten laat de glaskunstenaar en glazenier Ton Verdegaal (1954) zich o.a. inspireren door colorfield-painters als Barnett Newman en Mark Rothko. Ook vormen in glas-in-loodramen beinvloeden zijn werk.

ton_verdegaal_250_2.jpg

De techniek die hij gebruikt is glassfusion. Dit is het samensmelten en vormen van verschillende soorten en kleuren speciaal glas. Verdegaal laat graag anderen genieten van deze fascinerende werking van glas en de schitterende kleuren. Zijn werk is te rangschikken onder decoratieve kunst, abstract of figuratief. Voordat Ton Verdegaal zich het vak glazenier/glaskunstenaar eigen maakte, heeft hij zeer verschillende banen gehad. Ooit opgeleid aan de Hogeschool van Amsterdam voor cultureel werker met specialisatie Kunstzinnige Vorming, vervulde hij functies van galeriehouder (Kunsthaar, Amsterdam), terreinmedewerker bij Natuurmonumenten tot het inrichten van bedrijven met kunst voor een kunstuitleen.

In 1999 startte hij een eigen atelier voor glas-in-loodramen. Bij kunstenaar Bert Grotjohann verrijkte hij zijn kennis en kunnen op het gebied van glas door het volgen van een opleiding Fusion Glass. Na de overname van een glasoven van Bert Grotjohann vestigde hij zich als zelfstandig ondernemer. Volgens Verdegaal heeft dit alles bijgedragen om te worden tot hetgeen hij nu is: glazenier en glaskunstenaar.  

Het zwaartepunt komt steeds meer te liggen bij zijn glasobjecten en schalen en eigenlijk vind hij dit ook het leukste om te doen. Glas-in-loodwerk is echter noodzakelijk voor de basisfinanciering. Feitelijk staat dit met elkaar in contrast, want voor het maken van ramen moet je uren maken en voor artistiek werk moet je juist tijd nemen. Maar het een kan niet zonder het ander en beide werkzaamheden zorgen nu met glas als gemeenschappelijke factor tot een gezonde uitbating. Het geven van cursussen en workshops maken de zaak compleet.

De verkoopexpositie is gratis te bezoeken tot en met 31 augustus as. Bezoekadres: Kunstuitleen Zwolle Voorstraat 31 Openingstijden: dinsdag tm zaterdag van 11 tot 17 uur donderdagavond koopavond tot 21 uur Meer info: (038) 421 6118 en www.kunstuitleenzwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)