Roodwangschilpad niet welkom in knoflookpaddenpoel

Zwolle – De knoflookpaddenpoel aan de Agnietenbergweg heeft er sinds kort nieuwe bewoners bij. Stadsecoloog Maarten Kaales ontdekte hier enkele weken geleden een roodwangschildpad. Ondanks zijn schattige voorkomen is de schilpad niet erg welkom in de poel. “De roodwangschildpad is een exotische diersoort die van nature alleen in het zuiden van de Verenigde Staten voorkomt”, vertelt Maarten Kaales.

schildpad_kiek_dan_6237.jpg
De fotograaf van Weblog Zwolle, Hans Smit, heeft een roodwangschilpad gespot bij de Agnietenberg…

“Het zijn echte rovers, ze eten naast planten ook vissen, wormen en slakken. En daarmee zijn ze een bedreiging voor de knoflookpadden. De schildpadden doen zich in de poel te goed aan de eitjes en de larven van de padden.” De knoflookpad komt in Nederland alleen voor in het oosten en staat op de rode lijst met bedreigde diersoorten. De gemeente legde in 2006 de kleine poel speciaal aan om goede leefomstandigheden voor de knoflookpadden te creëren. De padden maken hier dankbaar gebruik van. De populatie is nu een van de grootste in Overijssel.

Maarten Kaales: “Dit is een voorbeeld van hoe het mis kan gaan als een exotisch dier terechtkomt in onze natuurlijke omgeving. Waarschijnlijk zijn de roodwangschilpadden hier uitgezet door hun voormalige eigenaar die de verzorging niet meer zag zitten. Vaak wordt gedacht dat dit een oplossing is en beseffen ze zich niet wat de gevolgen kunnen zijn.”

Maarten Kaales probeerde vorige week donderdag de roodwangschilpadden met behulp van een schepnet te vangen. Hij kreeg daarbij hulp van een vrijwilliger van de Vereniging voor Veldbiologie. Ook een aantal medewerkers van de dierenambulance waren aanwezig. Zij zouden de dieren naar een speciale schildpaddenopvang brengen. Helaas ging het plan niet door, want de schildpadden lieten zich niet zien. Maarten Kaales: “Over een aantal weken gaan we voor een tweede poging. Ik ga proberen een brede tak in het water te leggen. Dit zijn ideale omstandigheden voor die schildpadden om te zonnen. Het voordeel is dat ze dan niet zo snel zijn, wel blijven ze erg schuw”.

Bezint eer je eraan begint

Denkt u erover om een exotisch dier, zoals een schildpad, als huisdier te nemen? Realiseer u dan dat deze dieren groter worden en lang kunnen leven. Ook vragen ze de nodige aandacht en verzorging. Het is daarom belangrijk om er goed over na te denken of u zo’n dier wilt aanschaffen.

Heeft een exotisch huisdier en kunt of wilt u er niet meer zorgen? Zet deze dieren dan nooit uit in de natuur! Bekijk eerst of u het dier elders kan plaatsen, bijvoorbeeld bij familie of vrienden. Zijn daar geen mogelijkheden voor, dan kunt u contact opnemen met het dierenasiel. Zij beschikken over een lijst met specialistische opvangadressen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)