Toontje lager voor Gitaarfestival Zwolle 2011

Zwolle – Het Internationaal Gitaarfestival Zwolle heeft een ongekend rijke geschiedenis. Eind jaren ’60 opgericht door Pieter van der Staak, heeft het festival 42 jaar onafgebroken jaarlijks plaatsgevonden. De laatste jaren is er hard aan gewerkt om het evenement een nieuw elan te geven, en de combinatie van activiteiten waarin verschillende niveaus elkaar ontmoeten is uniek.

img_1937_copy.jpg

Stichting Gitaarweken Zwolle is er trots op dat het festival kwalitatief en artistiek-inhoudelijk tot de wereldtop behoort. Onvermijdelijk en bewust werd daarbij ieder jaar een zeker risico genomen. Groei zonder risico is niet mogelijk, en de opzet was dat met de inhoudelijke vernieuwing grotere structurele (financiële) bronnen beschikbaar zouden komen. Hoewel het aandeel van de eigen inkomsten flink is gegroeid en de beschikbare budgetten tot voor kort flink in de lift zaten, steeg de structurele ondersteuning feitelijk niet, waarmee het festival een permanent risico liep. De leiding van het festival nam daarom in 2010 het initiatief om de financiële basis van de activiteiten te herzien, maar werd daarbij ingehaald door het snel veranderende cultuurbeleid. De combinatie van factoren is de organisatie van het festival voor 2011 fataal geworden. Het is inmiddels vast komen te staan dat de activiteiten niet kunnen plaatsvinden zoals de organisatie die voor ogen had.

Alternatief

Van dit Gitaarfestival mag men verwachten dat die de gebeurtenissen niet over zich heen laat komen. De ontwikkeling van enkele producten die wellicht aantrekkelijk kunnen zijn voor het bedrijfsleven is inmiddels in een vergevorderd stadium. Producten waarbij Stichting Gitaarweken uitgaat van een wederzijds belang, en die kunnen helpen om de bezoekers ook in de toekomst dit evenement te kunnen bieden. Rond de festivalperiode en in de maanden daaropvolgend wil Stichting Gitaarweken enkele spraakmakende evenementen presenteren om zich daarbij met nadruk te richten tot het publiek, potentiële afnemers en sponsoren.

Enkele activiteiten kunnen overigens ongewijzigd doorgang vinden. Zo is in ieder geval zeker dat het ensembleweekend voor amateurgitaristen door kan gaan.  De laatste ontwikkelingen leest u op: www.guitarfestivalzwolle.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)