Openbaar Belang breidt duurzaamheidsambities uit

Zwolle – Woningcorporatie Openbaar Belang uit Zwolle breidt haar duurzaamheidsambities uit. Na de positieve ervaringen met de energiebesparende maatregelen bij de appartementencomplexen De Rembrandt en Wanningstate heeft de woningcorporatie de ambitie het gehele woningbezit energiezuiniger te maken. 

zonnecollectoren_470.jpg

Zo heeft Openbaar Belang de ambitie dat haar 2.600 woningen in 2020 een gemiddeld energielabel A hebben. Dit heeft een forse verlaging van het energieverbruik tot gevolg en daarmee de CO2 uitstoot. Uiteindelijk streeft de woningcorporatie er naar dat alle woningen energieneutraal zijn in 2030. Ook voor nieuwbouw heeft de woningcorporatie vooruitstrevende ambities. Alle nieuwbouwwoningen worden zo duurzaam mogelijk gebouwd volgens het Trias Energetica principe. Dat betekent dat de woningen goed worden geïsoleerd om de energievraag te beperken. De resterende energievraag wordt vervolgens op een duurzame wijze ingevuld, eventueel met het opwekken van energie. Tot slot wordt ook aandacht besteed aan het gedrag van de gebruikers. In het najaar start de bouw van het nieuwbouwproject in Frankhuis, Stadshagen waar 29 woningen met energielabel A++ worden gerealiseerd.

Al een aantal jaren stijgen de energieprijzen enorm door de verwachte schaarste van fossiele brandstoffen. Deze stijging zet zich verder door. De verwachting is dan ook dat over een aantal jaren de energielasten hoger worden dan de huurprijzen van de woningen. Wanneer een huishouden nu een energierekening heeft van € 100,-, dan is deze binnen zes jaar gestegen naar € 150,- per maand. Een kostenstijging van € 600,- op jaarbasis. Energiekosten maken een steeds groter deel uit van de totale woonlasten. Kosten die Openbaar Belang niet direct, maar wel indirect kan beïnvloeden. Daarom wil de woningcorporatie voor haar huurders deze energiekosten gaan beperken door de woningen beter te gaan isoleren, duurzamer te gaan verwarmen en kijken hoe en waar mogelijk energie kan worden opgewekt. Naast het besparen op de energiekosten wordt hiermee ook een bijdrage geleverd aan het milieu.

Openbaar Belang heeft veel ervaring opgedaan bij het uitvoeren van de duurzaamheids-maatregelen bij de Rembrandt en Wanningstate, waaronder isolatie, ventilatie en het opwekken van energie voor het verwarmen van het wooncomplex en het verkrijgen van warm water. Sinds het groot onderhoud is in deze complexen het energieverbruik met maar liefst 40% tot 55 % gedaald. Deze ervaring neemt zij mee in het verduurzamen van het gehele woningbezit. Bij de woningcorporatie weet men ook dat men de hulp van de bewoners hard nodig heeft om de duurzaamheidsmaatregelen te kunnen doorvoeren.

Er wordt een beroep gedaan op de huurders om deels middels huurverhoging de investeringen in de energiemaatregelen te kunnen realiseren. De besparing op de energielasten zullen uiteindelijk hoger zijn dan de benodigde investering per huishouden. Openbaar Belang gaat daarom met haar huurders in gesprek om samen te gaan werken aan het besparen van energie, het aanpassen van de woningen met energiebesparende maatregelen en wat bewoners zelf kunnen doen aan energie besparen. Enthousiaste huurders kunnen zich alvast melden bij de woningcorporatie.

In de zomer van dit jaar start Openbaar Belang al met het doorvoeren van kleine duurzaamheidsmaatregelen in het huidige woningbezit. Zo wordt in 570 woningen de wisselstroommotor van de mechanische ventilatie vervangen door een gelijkstroommotor. Ook de komende tijd zal bij al het periodieke onderhoud gekeken worden in welke mate men al energie besparende maatregelen kan doorvoeren. Als het bijvoorbeeld nodig is een dak te vervangen, zal ook gelijk de gehele dakconstructie goed worden geïsoleerd. Zo zorgt de woningcorporatie er voor dat ook al op korte termijn, daar waar mogelijk, wordt bespaard op de energielasten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Openbaar Belang breidt duurzaamheidsambities uit”

Reacties zijn gesloten.