SP wil berekening kwijtschelding in afwijzingsbrief

Zwolle – De SP in Zwolle wil dat het stadsbestuur bij een afwijzing van kwijtschelding van gemeentelijke heffingen de berekening waarop de afwijzing is gebaseerd meestuurt in de afwijzingsbrief. De hulpdienst van de SP heeft onlangs meerdere malen te maken gekregen met burgers die van de gemeente een negatieve beschikking ontvingen op hun aanvraag voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen/heffingen. De reden van afwijzing was in al deze gevallen een overschrijding van het ‘toegestane normbedrag’.

De berekening die ten grondslag ligt aan een toekenning of afwijzing van de kwijtschelding is op zich simpel en eenduidig: een optelsom van het toegestane normbedrag (één maand toegestaan inkomen, één maand netto huur en één maand netto ziektekostenpremie) minus een optelsom van banksaldi en daarnaast een vermogenstoets. De berekening echter wordt niet opgenomen in de afwijzingsbrief. Fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Bij onze hulpdienst krijgen wij veel mensen die een afwijzing krijgen op de aanvraag voor kwijtschelding. Echter, zij kunnen niet nagaan of de gemeente de juiste gegevens heeft gebruikt of een juiste berekening heeft gemaakt. Het is al een aantal malen voorgekomen dat er fouten zijn gemaakt door de gemeente bij de berekening van de kwijtschelding. Het is daarom beter als de berekening in de afwijzingsbrief wordt opgenomen, zodat mensen thuis kunnen nagaan of de juiste gegevens zijn gebruikt.’

Volgens de partij kan dit veel bureaucratie vermijden. Nu moet niet alleen de aanvrager extra moeite doen om de juiste rekensom op schrift te krijgen, ook ambtenaren worden hierdoor onnodig belast. Bovendien werpt deze bureaucratie een drempel op voor mensen om bezwaar te maken.

Inleiding

De hulpdienst van de SP heeft onlangs meerdere malen te maken gekregen met burgers die van de gemeente een negatieve beschikking ontvingen op hun aanvraag voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen/heffingen. De reden van afwijzing was in al deze gevallen een overschrijding van het toegestane normbedrag.

De berekening die ten grondslag ligt aan een toekenning of afwijzing van de kwijtschelding is op zich simpel en eenduidig: een optelsom van het toegestane normbedrag (één maand toegestaan inkomen, één maand netto huur en één maand netto ziektekostenpremie) minus een optelsom van banksaldi en daarnaast een vermogenstoets.

In de beschikking wordt alleen de reden van afwijzing (overschrijding van het toegestane normbedrag) genoemd. De berekening die ten grondslag ligt aan de afwijzing wordt niet opgenomen in de beschikking.

De Algemene Wet Bestuursrecht schrijft voor dat de afgever van een beschikking verplicht is deze te motiveren, behalve als kan worden aangenomen dat er geen behoefte bestaat aan een motivering, bijvoorbeeld bij een positieve beschikking. De SP is van mening dat de negatieve beschikking op de aanvraag kwijtschelding niet (of niet voldoende) voldoet aan deze motiveringsplicht, omdat het benoemen van een reden van afwijzing niet hetzelfde is als een onderbouwde motivering van deze afwijzing.

Het ontbreken van de motivering in de beschikking heeft gevolgen voor de aanvrager. Omdat de gegevens die ten grondslag liggen aan de negatieve beschikking niet controleerbaar zijn wordt de aanvrager niet in staat gesteld om gemotiveerd bezwaar te maken. De aanvrager wordt geacht zijn bezwaarschrift te onderbouwen, terwijl het onduidelijk is op welke gegevens deze onderbouwing gebaseerd moet worden. Om zicht te krijgen op de berekening die heeft geleid tot de afwijzing moet de aanvrager dus telefonisch of schriftelijk navraag doen bij de ambtenaar die de aanvraag heeft afgehandeld. Dit betekent in de praktijk niet dat de aanvrager in alle gevallen de gewenste en informatie krijgt. In een enkel geval moest de aanvrager zelfs een aanvraag WOB doen om aan de juiste gegevens te komen.

De SP is van mening;

§      dat bovenstaande leidt tot onnodige bureaucratie. Niet alleen de aanvrager moet extra handelingen verrichten om aan de juiste gegevens te komen. Ook ambtenaren worden hierdoor onnodig belast;

§      dat deze bureaucratie leidt tot onnodige fouten, zeker als de aanvrager telefonisch navraag doet naar de gegevens. Een rekensom is pas goed controleerbaar als hij op schrift staat;

§      dat deze bureaucratie de drempel om bezwaar te maken tegen de afwijzing onnodig verhoogt en in een aantal gevallen er zelfs toe leidt dat de aanvrager afziet van een bezwaar;

Dat brengt ons tot de volgende vraag:

Is de wethouder bereidt om per 1 september 2011 de berekening die ten grondslag ligt aan een afwijzende beschikking op een aanvraag kwijtschelding gemeentebelastingen/heffingen standaard in de beschikking op te nemen? Zo nee, waarom niet.

Namens de fractie van de SP;                 

Tjitske Siderius

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “SP wil berekening kwijtschelding in afwijzingsbrief”

Reacties zijn gesloten.