Blogger stopt door verband Breivik

Zwolle –  Erik van Goor uit Zwolle, die naar eigen zeggen volkomen onwetend op een mailcontactenlijst van de Noor Anders Behring Breivik stond, heeft zich vrijdagmorgen met onmiddellijke ingang teruggetrokken als blogger. Nadat zijn naam donderdag in de openbaarheid was gekomen, ontstond volgens Van Goor zo veel consternatie dat hij daartoe moest besluiten.

Van Goor zegt op de site Catholica.nl “emotioneel misselijk te zijn van de relatie die tussen hem en de Noor is gelegd.” Breivik doodde vorige week 76 mensen bij twee aanslagen. De Zwollenaar schreef zes jaar lang voor de conservatieve site. Sinds donderdag ontving hij vele haatmails. “Ik merk dat ik me daar niet zomaar overheen kan zetten.” Van Goor heeft zijn besluit vooral genomen voor het welzijn van zijn gezin en familie, schrijft hij. “Ik word gedwongen hiervoor te kiezen. Dat is niet goed.” Van Goor is voor zover bekend de enige Nederlander die het manifest van Breivik toegemaild kreeg. Hij stelt dat hij die mail niet heeft ontvangen en wijst het gedachtegoed van Breivik af.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

30 gedachten over “Blogger stopt door verband Breivik”

  1. Kijk maar eens op zijn facebook , gelukkig heb ik die vrienden niet als vriend , zal het ook ontkennen dat ik ze ken , weer zo
    katholiek die zijn kop in de zand steekt , ‘Wir haben es nicht gewusst’

  2. Het is nog misselijker om de forumsite van de PVV te lezen waarin de schutter wordt gehuldigd! Nota bene. Aangezien het niveau van de gemiddelde PVV-aanhanger lager is dan de waterstand van de afgelopen droogte, lijkt me Code rood meer dan eens van toepassing.
    “(…) Als de PVV alles verafschuwt waar Breivik voor staat, dan schreeuwt dat om een nadere verklaring. Dan moet de PVV nu eens eens punt voor punt de politieke inhoud van het manifest van de dader verwerpen. Dat zal niet gaan. De waarheid is namelijk dat de PVV punt voor punt en woord voor woord, tot aan het ranzige vocabulaire toe, datgene heeft verkondigd wat de moordenaar in zijn manifest schrijft. Dit maakt de partij van Wilders niet medeplichtig aan bloedvergieten, maar wel aan het vergiftigen van – soms uiterst labiele – geesten. (…) Elbesth Etty, NRC Handelsblad, 26 juli 2011

  3. Geschokt ben ik trouwens ook door het volgende bericht. Over fascisme gesproken:

    “Aanhangers van de PVV spreken vol lof over de man die in koelen bloede minstens 85 jongeren doodschoot bij een jeugdkamp van de Noorse sociaaldemocratische partij.

    ‘In dat geval is de aanslag het enig juiste antwoord… op een totalitaire linkse staat waar rechtse mensen monddood worden gemaakt.’ zo staat er te lezen op een forum voor aanhangers van de partij. ‘Als je geen debat meer kan voeren met woorden dan maar met bommen. Hulde aan de aanslagpleger.’

    Ook veel andere leden op het forum tonen begrip voor de actie van de rechts-extremistische Noor.

    Twitteraars reageren geschrokken op de steunbetuigingen voor de terreuractie. Het Forum voor de Vrijheid zegt in een verklaring de uitspraken af te keuren.

    Eerder vandaag bleek dat dader Anders Behring Breivik sympathisant is van de PVV van Geert Wilders. De PVV-leider heeft de daad veroordeeld. . .”

    Kijk op de forumsite van de PVV. Hier grijpt de AIVD dus niet in…

  4. Erik van Goor wordt nu dan wel “emotioneel misselijk” van de relatie die door Berivik met hem is gelegd, maar voor dat bekend werd dat hij op de mailinglijst stond schreef hij een column waaruit dit citaat komt:

    Breivik is een ordinaire neoconservatief. Maar dan wel een consequente. Eentje die het bommen gooien niet overlaat aan Amerikanen en Britten, maar iemand die zelf de wapens opneemt. De consequente levensinstelling van Breivik weegt echter niet op tegen het levensgrote nadeel waarmee Breivik voortaan moet leren leven: hij heet geen Ahmed en woont niet in Irak. Breivik heet namelijk Breivik en woont in Noorwegen. Had hij zijn aanslag in Bagdad uitgevoerd dan had de goegemeente zijn gedrag waarschijnlijk ?? na een rituele afkeuring van geweld in het algemeen ?? mede geweten aan de politiek van de Amerikanen en het optreden van de Israëli??s in de zogenaamde ??bezette Palestijnse gebieden??. En bovendien had deze aanslag dan nauwelijks de voorpagina??s van de kranten gehaald. Tenzij er Nederlandse ?? of Noorse ?? militairen mee om het leven zouden komen. Dan was het een ander verhaal.

    Inmiddels zijn al zijn colums van de site van Catholica gehaald net zoals die van anderen (Bert Brouwer) die ongebreideld tekeer ging en stelde dat de Noorse kogel “keihard van links” kwam. Overigens is nu bekend geworden dat Breivik zijn mail ook zond aan collega-redacteur van Catholica, Tom Zwitser.

  5. Hallo zusenzo. Jij gebruikt toch ook een pseudoniem!

    Overigens is dat forum “voor de vrijheid” niet van de PVV. Zoals ook wel bekend is houdt Wilders alles van zich af waar hij geen controle over heeft. Geen leden, Geen jongerenafdeling en dus ook geen forum.

  6. Erik van Goor misselijk?

    Dezelfde Erik van Goor is enkele jaren bezig met zijn misselijk makende propaganda.
    Nu hem het vuur aan de schenen wordt gelegd,de vermeende onschuld uithangen en in de bekende PVV retoriek ,,,de slachtoffer rol,,, kruipen.
    DAT is om MISSELIJK van te worden.

    Citaat van Erik van Goor uit 2007 op het Pim Fortuynforum “Links rotvolk dat 5 mei doet alsof de wereld en de geschiedenis van haar zijn. Shoarmabunkeren, opstandige relnichten, “bevrijde” Turkse genocideontkenners, Hamas-terroristenleiders en andere sociaal-democratische jodenhaters, een kast op de kop getikt voor twee tientjes. Bier zuipen uit plastic bekers, je door een massa wurmen zonder de muziek en jezelf te verstaan. Verdwaasd naar een majorettekorps kijken om daarna elk verlangen naar de jaren ’50 te onderdrukken. Dankbaar zijn dat die rabiaat-rechtse verzetsstrijders bijna allemaal dood zijn, en dankbaar zijn dat zij de rotzooi van 2007 niet meer mee hoeven te maken. Maar vooral dankbaar zijn dat er niemand meer is die duidelijk maakt dat alsnog de verkeerden de oorlog hebben gewonnen.”

  7. Ik kan me vergissen (ja dat doe ik wel eens :)) maar volgens mij worden de citaten weer eens flink uit hun verband gerukt door de mensen hierboven. Als ik de citaten van die Erik van Goor lees, dan lees ik dat hij er juist heel cynisch tegenaan kijkt en het juist totaal niet eens is met wat hij opschrijft. Het is (zo komt het op mij over) juist het omgekeerde van hoe hij er zelf tegenaan kijkt.
    In het eerste stukje, aangehaald door Dame: hij zegt hierin (nogmaals: zo komt het op mij over) dat hij het niet eens is met de stellingname dat het nu zo erg is dat Breivik dit doet en dat er tegelijkertijd niet wordt geoordeeld over de talloze bommen die gegooid zijn op de landen waar nu oorlog is. Dat Breivik ‘consequent’ is en het zelf doet en zich niet verschuilt achter die oorlog.

    Ik keur absoluut Breiviks manier af, maar dit is wat ik lees in de geciteerde woorden van Erik van Goor. Dat iemand het niet eens is met de andere partijen (in dit geval voor hem de linkse partijen) wil voor mij nog niet zeggen dat iemand graag wil dat anderen moorden zoals die kneus van een Breivik heeft gedaan.
    Ik maak me wel zorgen over het goedgelovige volk dat graag zou willen zien dat er meer mensen zoals Breivik zijn en doen alsof het stoer zou zijn wat die kneus heeft gedaan.

  8. Ik heb in deze niet de uitgesproken zoals Kafka die wel heeft. Als ik citeer uit andermans teksten die ik verwerp mag jij weten wie ik ben, want ik ben toch zo flink?

  9. Commentaar op zusenzo, waarom? de sites die ”Kafka” bezoekt bezoek ik niet. Dom ik? Ik denk alleen dat wanneer je dergelijke sites bezoek je van een bepaalde club bent daarom ben ik zo nieuwsgierig naar de eigen naam van ‘Kafka’.

    Andere pseudo’s deren me niet die altijd over niemendalletjes.

  10. Zusenzo, Ik dacht dat je even vergeten was dat je zelf ook een pseudoniem gebruikt. Pseudoniem of echte naam maakt mij niet uit. Als maar wel steeds dezelfde naam gebruikt wordt.

    Ik gebruik zelf nooit pseudoniemen, maar dat heeft meer te maken met mijn gebrek aan creativiteit om een mooie pseudo te kunnen bedenken.

  11. @Marrianne Citaten zijn natuurlijk altijd uit zijn verband gerukt. Ik ben het met je eens dat dit een vertekend beeld kan geven. Uiteraard veroordeelt de website waarvan hij hoofdredacteur was de moorden. Vele controversiële columns zijn inmiddels verwijderd van de site. Ik heb daarvoor het een en ander gelezen en ik kan je vertellen dat ik daarvan “emotioneel misselijk” werd. Ik schaam me haast van Katholieke huize te zijn als ik het simplistische gedachtengoed lees (Hitler is ‘links’ want o.a. voorstander van condoomgebruik) waarin met grote sprongen door de geschiedenis wordt gewandeld en links en rechts wat feiten aan elkaar worden gekoppeld om vervolgens tot een conclusie uit het ongerijmde te komen.
    Sommige lachwekkend (“Ga heen en vermenigvuldigt U, in uw eentje bent u geen goede katholiek”), sommige bijdragend aan een klimaat van haat. Nog een voorbeeld.

    Jarenlang hebben velen in Europa en ook in Nederland lijdzaam moeten aanschouwen hoe links de multiculturele samenleving opdrong. Individuen met labiele geesten kregen zo ruim baan om vanuit hun bovenkamer hun ziekmakende plannen ten uitvoer te brengen. Ook nu nog zijn er hordes PvdA??ers en GroenLinksers en D66⤲ers die nog altijd niet het failliet van hun destructieve kijk op de samenleving durven inluiden. Dergelijke grachtengordeldieren wonen namelijk nog altijd niet drie hoog achter op een tweekamerflat met terroriserende Marokkanen downstairs die alle respect voor de Nederlandse samenleving hebben afgeschud, als ze dat ooit al hebben gehad. Als ze daar wel zouden wonen, dan zouden ze snel ontwaakt zijn vanuit hun natte roze dromen.

    Maar als je interesse is gewekt in het hele artikel, dan hierbij de link, dan zul je zelf kunnen vaststellen dat ik niet eens het meest ‘sprekende’ deel heb geciteerd.
    http://www.catholica.nl/archief/16897/kogels-in-noorwegen-kwamen-keihard-van-links

  12. @Dame:
    Ik kan nog altijd niet een vreemde ondertoon zien in wat je citeert. Ik heb zelfs de neiging de beste man van je quote van hierboven te geloven en heb er zelfs mee te maken gehad (Marrokanen die de wet aan hun laars lappen that is). Dus ik snap je punt in deze totaal niet!
    Ook voor wat hij zegt over dat er te veel één kant op gewezen wordt, daar kan ik het ook alleen maar mee eens zijn. We zijn allemaal schuldig over wat we zelf doen…

  13. Bernard, dit is mijn vaste pseudoniem. Anders zou de weblog redactie er wel iets van zeggen het is namelijk irritant als een en dezelfde persoon telkens een andere naam kiest.
    Ik zal mij nooit verschuilen achter iets ergs. Dan reageer ik niet of noem mijn echte naam. gelukkig heb ik dat hier nog nooit hoeven doen.

  14. Jazeker. Helemaal mee eens. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Na de moord op Fortuyn ontstond een brede discussie over hoe het mogelijk ‘demoniseren’ en de harde discussie wellicht had bijgedragen aan een klimaat waarin Volkert van der G. zijn daad meende te moeten stellen. Ik vind dat eenzelfde oproep nu op zijn plaats is. Overigens woedt deze discussie niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. In Noorwegen heeft de betreffende anti-islampartij daar de consequenties uitgetrokken en aangegeven dat het gedachtengoed op andere wijze over het voetlicht zal worden gebracht. Die zelfreflectie is prijzenswaardig. Wat mij betreft mogen de schrijvers van de website Catholica zich eveneens die vraag stellen ipv meteen met de vinger de andere kant op te wijzen.

  15. @Zusenzo. Ja, ik begrepen dat je dat bedoelde. De naam is afhankelijk van wat je schrijft. Maar ik deel dat niet.
    Maar ach, begint ook een beetje een non-discussie te worden. De admin houdt het prima in de gaten.

  16. Eens met Dame 15:07. Zou er veel aan toe kunnen voegen maar laat het bij het signaleren van een volgens mij steeds groter wordend aantal mensen die nog nooit van zelfreflectie gehoord lijkt te hebben. Wijzen is makkelijker.

    En die vuige site? Is het onderdeel bewuste geschiedvervalsing al gevallen? Kan me dit heel goed voorstellen van Dame

    Ik schaam me haast van Katholieke huize te zijn als ik het simplistische gedachtengoed lees (Hitler is ‘links’ want o.a. voorstander van condoomgebruik) waarin met grote sprongen door de geschiedenis wordt gewandeld en links en rechts wat feiten aan elkaar worden gekoppeld om vervolgens tot een conclusie uit het ongerijmde te komen.

    Verder ook nog huiveringwekkende conclusies gelezen over wat bijvoorbeeld “links” is en vindt.

  17. Je kan het jezelf dan ook ontzettend moeilijk maken door er allemaal citaten bij te halen. Hou het bij jezelf, wat vind jij?

  18. Wie is “jij” K? Als ik me aangesproken mag voelen, altijd alles zoveel mogelijk bij jezelf houden. Maar met iemand citeren maak je het jezelf tegenwoordig echt niet zoveel moeilijker. Het kost haast geen tijd maar je moet er natuurlijk wel zeker van zijn dat je het eens bent met het citaat en dat niet over de geciteerde tekst kunt struikelen. O.k. lef en jezelf kwetsbaar opstellen, zit er zeker in. Maar vaak is het ook de moeite waard: het verduidelijkt zoveel/ vult vaak eerder vermelde tekst ook aan.

  19. Kan aan mij liggen hoor…. maar ik vind sommige zaken niet zo vreemd.

    Je kunt het in het verleden wel (deels) met iemand eens geweest zijn. Als blijkt dat zo iemand een paar schakelingen in zijn hoofd fout heeft zitten en aan het moorden slaat moet je toch je handen er van af kunnen trekken?

    Maar misschien zie ik het wel te simpel.

  20. Denk niet dat je het simpel ziet Plantje. Iemand kan ook onder ons zijn, dat weet je nooit.
    Daarom is er altijd de verbazing.

  21. Het eerste kan ik me voorstellen.
    Het tweede is te schandalig voor woorden, zeker als je met een verantwoordelijk figuur van de Katholieke (?) site mailt.

  22. Dick, ik vraag me af of deze site van de circa twee jaar geleden bekeerde katholieken Van Goor en Zwitser erg wordt gewaardeerd in katholieke kring. Er staan (of misschien nu al verwijderd) veel verbale aanvallen op gerespecteerde (en vreemd genoeg ook traditionele) katholieken op. Ik kan de verbetenheid van de columns niet rijmen met het doorgaans blijmoedige geloof. Naast deze katholieken deugen moslims niet en krijgt ‘links’ en liberaal (whatever that maybe) er stelselmatig van langs. Ze zijn zo’n beetje boos op alles en iedereen. Dat zie je heden ten dage wel meer.

  23. Dat vraag ik mij ook af Dame, daarom heb ik al eens aan een Katholieke Dame gevraagd of ze deze troep niet voor wilde leggen aan een Katholieke verantwoordelijkheidsdrager. Pfffff dan zijn die teksten van Thomas a Kempis toch 100.000 keer zo mooi. Waar heb ik verdorie dat stapeltje 😮

    Heb toch echt altijd gedacht dat God…..”liefde” was en niet haaks stond op “haat”.

    @ Dame, Dat boos op alles en iedereen zie je misschien alleen nog bij Geert…..lachen (van stijllozen.nl):

    Attentie attentie mensen, leest allen de Telegraaf (Arubaanse editie) voor het laatste statement van Geert Wilders over de zaak Anders Breivik. Iemand die Geert dus NIET steunt, GEEN warm hart toedraagt en waar Geert nog NOOIT op de verjaardag is geweest. Misschien wist u het al, maar dan weet u het nu nog zekerder. Voorts wenst Geert Wilders zich dan ook NIET te verdedigen (zie de Telegraaf) over de Noorse slachtpartij want daar heeft hij he-le-maal niks mee van doen. Is dat duidelijk? De PVV heeft al twee weken een spreekverbod over Noorwegen niks uit te leggen aan wie dan ook, want iedereen behalve links (en oerconservatief Bart Jan Spruyt) begrijpt hoe de vork in de steel zit. Zelfs Henk en Ingrid snappen als geen ander dat hier een vuil spelletje wordt gespeeld, zo legt Wilders uit in de Telegraaf. Dus ook wat dat betreft is er geen vuiltje aan de lucht. Eigenlijk is Job Cohen de enige die nog moeilijk loopt te doen, vandaar dit exclusieve interview in de Krant voor vorkheftruck-rijdend Nederland, waarin Geert zich wederom niet verdedigt. Weet je welke politici dood en verderf zaaien? De linkse. Niet de rechtse. Maar verder moeten we onze straten nog altijd terugveroveren in de kruistocht tegen de haatpaleizen blah, blah & blah. Tot zover de huishoudelijke mededelingen in het PVV-parochieblaadje, over tot de orde van de dag: “De waarheid is dat de islamisering van Nederland moet worden gestopt. Dat is geen haatzaaien, zoals de rechter trouwens ook vindt, maar opkomen voor Nederland en onze eigen cultuur en vrijheid, waar de islam haaks op staat. Islam en vrijheid gaan niet samen. Dat zijn de feiten, dat is de waarheid.” Maar Geert, speel je dan ook echt nooit Call of Duty?

Reacties zijn gesloten.