Zwolle – De invoering van de Dienstenwet uit 2010 biedt gemeenten een overgangsruimte van twee jaar voor invoering van de zogenaamde ‘Lex Silencio Positivo’ (LSP) regeling. Deze regeling zorgt ervoor dat een vergunning automatisch moet worden verstrekt als een gemeente niet binnen een bepaalde termijn antwoordt.
De VVD stelt nu in een brief aan het college dat zij al in 2006 al schriftelijke vragen gesteld heeft over de overschrijding van behandeltermijn voor vergunningaanvragen. Dit deden zij naar aanleiding van een destijds in Amstelveen gelanceerde operatie ‘Stopwatch’. Gemeenten werden doorgelicht op vergunningbeleid en de afhandeling van bezwaarschriften. Ook Zwolle deed aan deze operatie mee. In de evaluatie van de ‘Operatie Stopwatch’ (2006/2007) stelt onderzoeker mr. S.P. Dalmolen dat de operatie succesvol is geweest.
Nu is het zo dat de LSP niet geldt, tenzij een gemeente daar zelf in haar regelgeving voor heeft gekozen. De LSP moet in januari 2012 worden ingevoerd. De VVD Zwolle vindt de LSP een regeling die ondernemers en bedrijven de ruimte geeft zich te ontwikkelen in Zwolle. Deze regel past bij een gemeente die het economisch belang van Zwolle voorop stelt en initiatieven van ondernemers en burgers beloont.Ook stimuleert de regel de slagvaardigheid van de gemeente.
Rekening houdend met de invoering van de LSP in 2012 heeft de VVD Zwolle fractie de volgende vragen: • Wat heeft Zwolle geleerd van de succesvolle uitkomsten van ‘Operatie Stopwatch’ ; • Is Zwolle al helemaal klaar voor de invoering van de ‘Lex Silencio Positivo’-regeling op 1 januari 2012; • Voor welke vergunning onder de reikwijdte van de Dienstenwet geldt geen Lex Silencio Positivo; • Vanwege welke dwingende redenen van algemeen belang geldt in dat geval geen Lex Silencio Positivo?