Zwolle herdenkt slachtoffers Oost-Azië

Zwolle – Bij het Indië- en Nieuw Guinea monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle vond maandagavond de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats. Alle militaire en burgerslachtoffers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962 werden herdacht.

Het Indië- en Nieuw Guinea monument is in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiapperiode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962). Maandag was het 66 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. De herdenking had dit jaar het thema ‘vrouwen tijdens de oorlog’. Gastspreker was mevrouw Lia Folmer de Kleijn, voorzitter van de Stichting Japanse Vrouwenkampen. Loco-burgemeester Erik Dannenberg droeg een gedicht voor dat aansloot bij het thema. Vervolgens vond bij het monument de officiële kranslegging plaats.

De loco-burgemeester legde samen met de loco-commissaris van de Koningin in Overijssel, gedeputeerde Bert Boerman, een krans namens het openbaar bestuur. Daarna werden kransen gelegd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen en diverse organisaties en verenigingen. De kransen werden aangereikt door leerlingen van de Parkschool, de basisschool die het monument heeft geadopteerd. Koperensemble Excelsior verzorgde de muzikale begeleiding. De gehele plechtigheid werd afgesloten met een defilé.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)