Herdenking gevallenen Oost-Azië

Foto van auteur

Zwolle –  Bij het Indië- en Nieuw Guinea monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle vindt op vrijdag 15 augustus 2008 om 19.00 uur (een half uur eerder dan gebruikelijk in verband met het Stratenfestival!!) de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats. Alle militaire- en burgerslachtoffers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962 worden herdacht.

Het Indië- en Nieuw Guinea monument is in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962). Op 15 augustus aanstaande is het 63 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Bij aanvang van de plechtigheid om 19.00 uur maakt de heer J. Ubro, voorzitter van de Integratieraad Zwolle, het publiek deelgenoot van zijn overdenkingen en is er een muzikaal optreden van de Zwolse Molukse gemeenschap. Na de Last Post om 19.30 uur draagt de burgemeester van Zwolle, de heer drs. H.J. Meijer, een gedicht voor. Daarna vindt de kranslegging plaats. De burgemeester legt samen met gedeputeerde mevrouw drs. C. Abbenhues een krans namens het openbaar bestuur. Daarna worden kransen gelegd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, van militairen en veteranen en diverse organisaties en verenigingen. Koperensemble Excelsior verzorgt de muzikale begeleiding. De hele plechtigheid duurt tot ongeveer 20.00 uur.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)