Zwolle telt meer dan 10.000 laaggeletterden

Foto van auteur

Zwolle – In de week van de Laaggeletterdheid wordt in Nederland extra aandacht gevraagd voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Ook in Zwolle zijn er meer dan 10.000 mensen voor wie dit een probleem is. Hoe herken je laaggeletterdheid, wat doe je eraan en hoe voorkom je dit? Elk van deze invalshoeken krijgt deze week aandacht.

Kinderen die opgroeien in een gezin waar veel gepraat en gelezen wordt hebben een voorsprong op school. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen en praten met je kind. Daarom wordt er vanaf 8 september aan iedere baby in Zwolle een Boekstart-koffertje uitgereikt. De officiële start van dit project is op 8 september 10.00 uur bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in Zwolle Zuid. Op het consultatiebureau krijgt elke ouder een bon als de baby drie maanden is en daarmee kan het koffertje in de bibliotheek worden opgehaald.

In de bibliotheken is een babyhoek ingericht met frissen, kleurige boekjes voor baby’s. Ter gelegenheid van de start van dit project is op 8 september ‘s middags de Boekenbeer in de wijkbibliotheken. Met je baby op de foto met Boekenbeer kan tussen 13.00 en 14.30 in Zwolle Centrum en Stadshagen en tussen 15.30 en 1700 uur in Aalanden en Zwolle Zuid. De babyboekjes kunnen ook geleend worden, voor kinderen is het abonnement op de bibliotheek gratis.

Herkennen en aanpakken

Vrijdag 9 september staat vanaf 10 uur de voorlichtingsbus van Stichting Lezen en Schrijven op het Rodetorenplein. Daar is alle informatie te krijgen over het belang van lezen en schrijven en hoe je herkent dat dat een probleem kan zijn. Ook is daar alle informatie over cursussen om aan de slag te gaan. Wie wil kan het spel Boggle meespelen.

Laaggeletterdheid komt veel voor in Nederland. Ook in Zwolle zijn er meer dan 10.000 mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Dat heeft gevolgen voor hun werk of hun kans op werk. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een veiligheidsinstructie. In de eerste week van september wordt extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Zwolle telt meer dan 10.000 laaggeletterden”

  1. Eerlijk gezegd denk ik, dat wat je hier ziet niet gerekend wordt onder laaggeletterdheid!

    Er zit bijvoorbeeld nogal een verschil tussen mensen die nauwelijks kunnen lezen en/of schrijven en mensen die stelselmatig d/t fouten maken. Het eerste lijkt me wel laaggeletterdheid; het tweede niet.

    Ook het niet gebruiken van leestekens wat je hier en op andere fora wel eens ziet heeft niets te maken met laaggeletterdheid volgens mij.

Reacties zijn gesloten.