Zwolle – Het Lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim gaat een partnerschap aan met afvalverwerker Attero. Vandaag, donderdag 22 september, zetten beide partijen hun handtekening onder deze overeenkomst. Windesheim en Attero willen met de samenwerking een impuls geven aan de kunststofsector in Nederland. Door de gezamenlijke inbreng van kennis, het uitvoeren van toepassingsgericht onderzoek en het versterken van de kunststoftechnologie op hbo-niveau wordt dit gerealiseerd.
Voor Attero is de overeenkomst een manier om het netwerk uit te breiden en toegang te krijgen tot jong talent. Attero is marktleider in Nederland in het nascheiden van kunststoffen uit restafval. Met speciale technieken worden folies en vormvaste kunststoffen teruggewonnen uit huishoudelijke afvalstromen. Deze kunststoffen worden nu nog voor verdere verwerking vervoerd naar Duitsland. Attero overweegt nieuwe stappen te zetten door de teruggewonnen kunststoffen zelf te gaan opwerken.
Windesheim richt zich met zijn onderzoek vooral op de verwerkingskant van kunststoffen, waarbij procesoptimalisatie en het toepassen van nieuwe materialen een belangrijke rol spelen. Windesheim onderzoekt vragen als: hoe groot is de milieubelasting van bepaalde materialen en producten? En hoe veranderen het product en de eigenschappen als er gerecycled materiaal aan nieuw materiaal wordt toegevoegd? Lector Harold Gankema: “Attero is de grootste afvalverwerker van Nederland en denkt al heel lang na over dit onderwerp. Van die kennis en expertise willen wij graag gebruik maken.”
Begin september tekende Windesheim met DSM, Wavin, Deltion College, Gemeente Zwolle en Provincie Overijssel een intentieverklaring voor de oprichting van een open innovatiecentrum op kunststofgebied. De onderzoeksprojecten van Windesheim worden ondergebracht in dit science park. Ook Attero ziet goede mogelijkheden om onderzoeksvragen en –projecten hierin onder te brengen. De uitkomsten van het toepassingsgericht onderzoek kunnen bijdragen aan een nog effectievere en efficiëntere scheiding en opwerking van teruggewonnen kunststoffen.