Oplichter bekent tientallen babbeltruczaken

Zwolle – Een groot onderzoek naar babbeltrucs – waarbij de politiekorpsen IJsselland en Twente hun krachten bundelden – leidde ertoe dat een 51-jarige man uit Rijssen bekende verantwoordelijk te zijn voor tientallen gevallen van oplichting. De man werd op dinsdag 6 september in de kraag gevat door de politie, nadat hij een Deventenaar had opgelicht door hem met een babbeltruc geld afhandig te maken.

Omdat het vermoeden bestond dat de man betrokken was bij meerdere zaken, plozen zowel de politie IJsselland als de politie Twente hun systemen na op soortgelijke babbeltrucs. In eerste instantie leidde dit tot drie zaken in Deventer en één in Rijssen. De Twent bekende in alle vier de zaken de dader te zijn. Dit zorgde ervoor dat hij nog 14 dagen langer vast moest zitten.

 

Deze tijd werd door de politie benut om de vinger achter nog meer zaken te krijgen. In totaal leidde dit tot maar liefst 32 zaken in de periode van april 2011 tot en met de aanhouding van de verdachte op 6 september. Alle zaken vertoonden sterke overeenkomsten met de ‘eerste’ oplichting in Deventer en ook het signalement kwam in veel gevallen overeen. De verdachte werd hiermee geconfronteerd en bekende verantwoordelijk te zijn voor het overgrote deel van de oplichtingen, die plaats vonden in Deventer, Zwolle, Wierden, Almelo, Enschede en Rijssen.

In nagenoeg alle gevallen ging de oplichter op dezelfde manier te werk. Hij koos een bejaarde man of vrouw en belde aan bij de woning van deze persoon. Vervolgens hing hij een zielig verhaal op over zijn vrouw die in het ziekenhuis in Amsterdam lag en dat hij geen geld had om benzine te kopen. Ook maakte hij er soms van dat hij het geld nodig had om de ziekenhuisrekening te betalen. Zo troggelde hij tientallen mensen geld af. De gladde prater zit op dit moment nog vast en zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Helaas zijn vooral oudere inwoners vaak een relatief makkelijke prooi voor oplichters. Met babbeltrucs en smoezen weten onverlaten zich toegang tot de woning te verschaffen, waar ze sieraden, geld, portemonnees of bankpassen buitmaken. Dikwijls doen zij zich voor als thuiszorg- of bankmedewerkers. De politie geeft u graag een aantal tips om deze vorm van oplichting te voorkomen: • Geef nooit uw pincode of waardevolle spullen af. • Ga nooit in op afspraken aan de deur. • Houd uw pinpas en pincode altijd apart. • Als er iemand bij u aan de deur komt, vraag dan altijd om een identiteitsbewijs. Controleer dat ook in de hand, vaak gebruikt men een vals identiteitsbewijs. Energiebedrijven, zorginstellingen, banken en de politie zijn zelfs verplicht zich te legitimeren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Oplichter bekent tientallen babbeltruczaken”

  1. Energiebedrijven, zorginstellingen, banken en de politie zijn zelfs verplicht zich te legitimeren.

    Maar ook als je ziet hoe mensen van energiebedrijven zich soms legitimeren….pfff…. even flapperen met een kaartje. Dus wel een goede tip om het even goed te controleren!

    Goede zaak dat ze dit stuk uitschot gepakt hebben!

Reacties zijn gesloten.