Rondleiding en tentoonstelling in synagoge

Zwolle –  In de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat (nabij de Nieuwe Markt) wordt weer een rondleiding gegeven op zondag 6 november 2011. Tegelijkertijd is de tentoonstelling over joods leven in en om Zwolle ook weer geopend voor publiek.

De tentoonstelling laat joods-religieuze voorwerpen zien, maar er wordt ook aandacht besteed aan de andere synagoges die Zwolle heeft gekend, de (opper)rabbijnen in de Overijsselse hoofdstad en aan de geschiedenis van de joodse gemeenschap. De tentoonstelling is geopend van 13.30 – 16.00 uur. De (eenmalige) rondleiding begint om 14.00 uur en duurt ongeveer een uur.

De kosten zijn 4 Euro voor volwassenen, 3 Euro voor jongeren van 13 t/m 17 jaar en 2,50 euro voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Voor de allerkleinsten (t/m 5 jaar) is het gratis. De synagoge werd in 1899 in eclectische stijl gebouwd.

Het gebouw is ontworpen door architect F.C.Koch. In 1746 werd aan de Bitterstraat de eerste synagoge van Zwolle in gebruik genomen. Daarna deed 150 jaar lang de Librije aan het Broerenkerkplein als zodanig dienst. De huidige synagoge is voor de gedecimeerde joodse gemeenschap na de WOII te groot. Het gebouw is tussen 1985 en 1989 gerestaureerd. Nu wordt het ook gebruikt als cursusruimte en als cultureel centrum en het biedt ruimte aan een permanente tentoonstelling over Joods leven in en om Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)