Zwolle – Halt IJsselland start weer met de vuurwerkvoorlichtingen in de regio IJsselland. De voorlichtingen van Halt richten zich vooral op de regels: wanneer mag je vuurwerk afsteken en welk vuurwerk. Verder gaan de lessen over het voorkomen van overlast en is er aandacht voor veiligheid. IJsselland sluit aan bij de landelijke campagne.
Vanaf dinsdag 6 december tot aan Kerst verzorgen 80 studenten van de Hogeschool Windesheim en de Gereformeerde Hogeschool de lessen voor leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Halt bereikt in de regio met deze voorlichtingen zo’n 13.000 jongeren. De studenten zijn getraind en voorzien van lesmateriaal door de consulenten van Halt IJsselland.
Landelijke vuurwerkcampagne 2011
De landelijke vuurwerkcampagne richt zich op twee doelgroepen: middelbare scholieren en het basisonderwijs. Voor het voortgezet onderwijs is de site www.vuurwerktribunaal opgezet waarmee Halt de jongeren aanspreekt over de regels rondom vuurwerk. Jongeren worden uitgedaagd: Hoe streng straf jij? De meest fanatieke ‘vuurwerkrechters’ kunnen daarbij een survivaldag met hun beste vrienden winnen. Voor de basisscholen is ook een interactieve voorlichtingscampagne ontwikkeld met de website www.vuurpeil.nlOok deze campagne richt zich op keuzes maken, effecten leren kennen en een oordeel vormen. De site wordt ondersteund door een postercampagne en voorlichtingslessen van Halt op middelbare scholen in heel Nederland.
Over Halt
Wanneer jongeren te vroeg vuurwerk afsteken, teveel of illegaal vuurwerk in het bezit hebben of overlast en vernielingen veroorzaken, kunnen zij worden aangehouden door de politie. Deze verwijst de jongeren door naar Halt voor een alternatieve straf. Jongeren die bij Halt terecht komen krijgen de mogelijkheid om recht te zetten wat zij fout deden, zonder dat zij hierbij in aanraking komen met Justitie. Hiertoe voeren zij een leer- en/of werkstraf uit, bieden excuses aan en vergoeden de schade aan de benadeelde. Dat zijn de bekende Halt-afdoeningen.
Naast de Halt-afdoeningen is de tweede belangrijke taak het verzorgen van preventieactiviteiten. Deze preventieactiviteiten verzorgt Halt IJsselland in opdracht van de aangesloten gemeenten. Het werkgebied omvat de gemeenten: Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.
Ik weet nog een 24-jarige jongere te vinden die aan de actie heel wat zou hebben…. 😀
(bij de politie weten ze hem nu wel te vinden denk ik ;))