Geen studentenpand aan Venestraat

Foto van auteur

Zwolle – De voorzieningenrechter heeft de gemeente Zwolle op alle punten in het gelijk gesteld in de aangespannen zaak door het bedrijf Stumass inzake verhuur van appartementen aan studenten met autisme in twee panden aan de Venestraat. Dat laat wethouder G. Piek dinsdagmiddag via Twitter weten.

vene_1-1.jpg
Archieffoto Weblog Zwolle

De gemeente Zwolle had eind oktober 2011 maatregelen getroffen om kamerbewoning aan de Venestraat 23 en 25 te voorkomen. Eerder besloot het college om niet in te stemmen met het initiatief van Stumass. Later bleek echter dat Stumass toch verder was gegaan met het inrichten van de woningen voor studenten. Dit was volgens de gemeente in strijd met het voorbereidingsbesluit. Stumass wilde in de panden twee woongroepen vestigen van ieder maximaal zeven studenten met autisme. Het ging om een bijzondere vorm van onzelfstandige bewoning (kamerverhuur / studentenhuisvesting), die niet voldeed aan de criteria voor één huishouden en paste niet binnen de (gewenste) bestemming “Wonen – Meergezinswoning”. De gemeente Zwolle verzegelde daarop de woningen om te voorkomen dat de woningen betrokken zouden worden door studenten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

34 gedachten over “Geen studentenpand aan Venestraat”

 1. Belachelijk, woningtekort voor studenten, en dan is er een plek zeker voor deze lastige doelgroep waar al weinig passende woonvoorzieningen voor zijn en dan van dit soort gezeik! Geef de autistische studenten ook een kans op een enigsinds normale studententijd. Hopelijk vinden ze snel een ander plekje! De venestraat is toch geen plek voor gezinnen, kinderen horen lekker buiten te kunnen spelen, en mijn kinderen zouden daar niet buiten mogen spelen, dronken lui, zwervers, veeel verkeer, bussen aan de stationsweg.

 2. Uit mijn hart gegrepen, Ron. Ik snap de gemeente niet. En dan een triomfantelijke twitter van de wethouder. Wees er maar trots op dat je als gemeente ‘wint’ van deze groep kwetsbare studenten.:(

 3. Wat stond er in het voorbereidingsbesluit dan?

  Eerder besloot het college om niet in te stemmen met het initiatief van Stumass. Later bleek echter dat Stumass toch verder was gegaan met het inrichten van de woningen voor studenten. Dit was volgens de gemeente in strijd met het voorbereidingsbesluit.

 4. Vrees dat ik (belangrijke stukkie) toch voor de 3e keer moet gaan lezen 🙁

  Stumass wilde in de panden twee woongroepen vestigen van ieder maximaal zeven studenten met autisme. Het ging om een bijzondere vorm van onzelfstandige bewoning (kamerverhuur / studentenhuisvesting), die niet voldeed aan de criteria voor één huishouden en paste niet binnen de (gewenste) bestemming ⤽Wonen ?? Meergezinswoning⤝. De gemeente Zwolle verzegelde daarop de woningen om te voorkomen dat de woningen betrokken zouden worden door studenten.

 5. Beste Ron en Dame,

  Ik woon al 15 jaar met veel plezier in de Venestraat en mijn kinderen spelen met veel plezier buiten. Er staan hier niet voor niks speeltoestellen in de straat.
  En voor je je gal spuwt, is het misschien goed om te weten dat de gemeente Zwolle al jaren geleden heeft besloten dat er in de stationsbuurt geen studentenhuizen meer bij mogen komen, omdat de gemeentelijke grens van 10% per straat ruimschoots overschreden is. De betreffende projectontwikkelaar wist dit, probeerde hieronder uit te komen, maar de gemeenteraad heeft dit met een zogenaamd voorbereidingsbesluit voorkomen.
  Na 5 jaar leegstand wilde de projectontwikkelaar stiekem in een weekend er opeens toch studenten (weliswaar autistische, maar het blijven studenten) in plaatsen. Dit, terwijl het meermalen duidelijk was gemaakt dat dit niet was toegestaan.
  Dus over de rug van een kwetsbare doelgroep probeerde deze ontwikkelaar de gemeente voor voldongen feiten te zetten. Dat de gemeente dit voorkwam is nu door de rechter op alle punten als terecht bestempeld.
  Beste Ron en Dame, jullie denken op te komen voor een kwetsbare doelgroep, maar steunen daarmee een onbetrouwbare geldbeluste projectontwikkelaar.

 6. Ik vind dit typisch Weblog Zwolle. Een nieuwsbericht, ongenuanceerde reacties van bezoekers en deskundig commentaar van betrokken. Geweldig!

  Ik vind het verhaal van Mira plausibel maar heb verder geen mening over deze casus.

 7. 21.17 is gelijk beantwoord door

  de gemeente Zwolle al jaren geleden heeft besloten dat er in de stationsbuurt geen studentenhuizen meer bij mogen komen, omdat de gemeentelijke grens van 10% per straat ruimschoots overschreden is. De betreffende projectontwikkelaar wist dit, probeerde hieronder uit te komen, maar de gemeenteraad heeft dit met een zogenaamd voorbereidingsbesluit voorkomen.

  als dit ook

  Na 5 jaar leegstand wilde de projectontwikkelaar stiekem in een weekend er opeens toch studenten (weliswaar autistische, maar het blijven studenten) in plaatsen.

  feiten zijn……ben ik erg blij met de waarheid. We zouden bijna gaan denken dat projectontwikkelaren WEL te vertrouwen zijn. En dat van onze rechtspraak nixxx deugt en/of dat we alle overheden (w.o. gemeenten) moeten wantrouwen 😮

 8. Deskundige betrokkene? Ik zou zeggen een betrokkene die nimbygedrag vertoont. Die woningen staan al vijf jaar (sic) leeg! En dan mogen er geen studenten in? “Maar het blijven studenten “… Wat wordt daarmee bedoeld? Angst voor overlast? Is dit solidair met een groep (ook nog eens kwetsbare) woningzoekenden?

 9. Over die 5 jaar schrijft Mira

  Na 5 jaar leegstand wilde de projectontwikkelaar stiekem in een weekend er opeens toch studenten (weliswaar autistische, maar het blijven studenten) in plaatsen.

  Lekkere streken natuurlijk enkel tbv van de geldbuidel van de projectboy (zeer waarschijnlijk ;))

  Weet niet of je wat achter “maar t blijven studenten” moet zoeken? Zie de ??? als suggestieve vragen.

  Maar laat mira maar antwoorden, ben weg. Trusten alvast.

 10. En welke vuige projectontwikkelaar wordt bedoeld, Dick? Als ik het wel heb is Stumass een organisatie die autische jongeren begeleidt zodat zij toch kunnen studeren ondanks hun handicap.

 11. Even enige nuancering,…
  Niet alle kamerbewoners zijn studenten en niet alle studenten zijn kamerbewoners.
  Bij ons in de straat kun je de kamerbewoonde panden ook snel herkennen hoor.
  Een Heinekenvlag als gordijn voor het woonkamerraam
  Een slordige hoop fietsen tegen de gevel (ook tegen die van de buren)
  Bij gebrek aan een achtertuin met een biertje in de hand op de 1ste verdieping met de benen uit het raam zitten en altijd uitpuilende containers aan de openbare weg.
  Van studenten die later leidinggevende functies in de maatschappij gaan bekleden mag je toch enige netheid verwachten?

 12. Beste Dame,

  solidariteit met de studenten kun je de bewoners van de Venestraat niet ontzeggen. 70% van de panden zijn al kamerverhuurpand, daar zul je niemand over horen klagen. Het enige dat de buurt vraagt dat het beleid om geen extra kamerverhuurpanden toe te staan gehandhaaft wordt. Gelukkig was de rechter het hiermee helemaal mee eens.

  Overigens is de eigenaar en verhuurder vh pand projectontwikkelaar Axeon Kompaan. Die heeft ook de rechtzaak aangespannen.
  Stumass is de huurder, die het door wilde verhuren aan de genoemde doelgroep. Overigens is ook Stumass gewoon een commerciele BV dat kamers verhuurt aan de doelgroep autistische studenten. De begeleiding betalen de studenten uit hun eigen pgb aan Stumass.

  De directeur van Stumass gaf aan dat deze begeleiders pas afgestudeerde studenten zijn, ‘omdat deze goed bij de doelgroep passen’. Dat ze ook goedkoper zijn als ervaren krachten zal vast niet mee spelen…

 13. @mira ah dan werd ik in mijn studententijd dus wakker van uw kinderen 😉
  Enfin, mijn mening was wellicht slecht onderbouwd en kwam enkel op voor de aut. studenten en maakte uit het verhaal verder niet op dat die stichtingen en bedrijven wat minder nobel zijn.

  Wat betreft de 10% regel, ik ken mensen van mijn leeftijd die meer overlast veroorzaken en die studeren niet. Terwijl ik op 1 na bijna niemand ken die echt in zo’n fout overlast veroorzakend studenten krot woont. Ik heb 5 jaar aan de oosterlaan gewoond maar mijn kamer zat meer in de venestraat keek er iig opuit, en heb zelden tot nooit overlast van studenten gehad, ook vond ik het lastig te zien waar ze percies woonden of waar de gezinnen woonden. Wat betreft die fietsen die zijn veelal niet eens van de studenten maar van asociale forensen die hun fiets gewoon overal neer zetten. Helemaal bij ons huis werden ontzettend veel fietsen geplaatst en zelden door studenten maar door asociale volwassenen. Dus mensen niet gelijk zo afgeven op de studenten zijn ook gewoon mensen en maar een heel klein groepje is niet netjes, net als in elke bevolkingsgroep.

 14. @ Ron: Zou er trots op zijn als mijn kinderen luie, volgegoten studenten wakker maakten 🙂

  Dit vind ik ook zo jammer: veel MENSEN willen het graag doen voorkomen of hun gepest worden. Zo komt het hier ook over

  Dus mensen niet gelijk zo afgeven op de studenten zijn ook gewoon mensen en maar een heel klein groepje is niet netjes, net als in elke bevolkingsgroep.

  Wat ik van studenten (vroeger was de definitie…hanteer ik hier ook: alleen mensen die naar de universiteit gaan, zijn studenten) vind? “Wou dat ik op die leeftijd de discipline, andere gaven en het IQ had om Rechten of Nederlandsch te gaan studeren. Als ik het echter wél had gedaan (gekund dus)……..was ik er meer dan 200% voor gegaan.”
  Vooroordelen zijn nooit goed te praten. Maar gek he dat “De Lullo’s” van het onvolprezen Jiskefet zo populair zijn 😮 Zouden veel studenten het vooroordeel (misschien wel vooral in het verleden) niet een klein beetje zelf in de wereld hebben geholpen? Bovendien kosten niet serieuze studenten de maatschappij natuurlijk ook klauwen vol geld!
  ————–
  Maar onze persoonlijke mening over studenten in op dit topic absoluut irrelevant.

 15. ik vind het eigenlijk niet zo relevant wat Dick en Mira van studenten vinden. De vooroordelen vliegen door de lucht. Zwolle is een studentenstad en wil dat ook graag zijn. Dan is huisvesting ook van belang. De stationsbuurt is bij uitstek een buurt voor studenten, dichtbij de stad, dichtbij het spoor. ook de type huizen lenen zich goed voor kamerbewoning. Als Mira graag in een buurt woont met een buurtbarbecue, kan ze beter naar een buitenwijk verhuizen. Om met goedkope (linkse?) argumenten over projectontwikkelaars en zogenaamd op eigen belang uitzijnde organisaties aan te komen om het eigen particuliere belang te verdoezelen, spreekt mij niet aan. Niet Mira is de dupe, maar die autistische studenten. Overigens heeft alleen de voorzieningenrechter gesproken en kan de uitkomst van een bodemprocedure nog anders uitpakken.

 16. En zo gaat het in holtenbroek

  Holtenbroekers verbolgen over mistige procedure rond kamerverhuur

  door Jaap Bloem

  Op de laatste wijkplatformbijeenkomst kwam het onderwerp kamerverhuur kort ter sprake. Wijkwethouder Piek is er duidelijk over: meer kamerverhuur in Holtenbroek is ongewenst. De gemeente is er alert op, maar een afgegeven vergunning is niet terug te draaien. Het lijkt glashelder, maar in een hofje in de Corellistraat valt men van de ene verbazing in de andere. Onzorgvuldig handelen is het minste, dat sommigen de gemeente verwijten. Wat is er aan de hand?

  Geen extra kamerverhuur, maar de gemeente geeft gewoon een tweede vergunning af. En dat, terwijl een aantal “reguliere” bewoners nog bezig waren om hun zienswijze in te dienen. Zo ziet men dat in de Corellistraat. De nieuwe eigenaar van het pand, waar nu kamers worden verhuurd, had gewoon een vergunning gekregen. Hoe dat kan? De gemeente baseerde zich op een concept-bestemmingsplan met een 10-procentsregeling voor kamerverhuur. Gewone burgers hadden daar geen weet van.

  Een van de bewoners: “Ik snap werkelijk niet waarom de vergunning is afgegeven, terwijl de koop nog niet rond was. En nu is er ineens besloten om geen extra kamerverhuur meer toe te staan. In ons hofje met maar zestien woningen zijn twee vergunningen afgegeven en we zitten ook nog met een woning waar illegaal kamers worden verhuurd. De wijkwethouder vroeg om hem een mail te sturen, zodat hij kon uitzoeken of de vergunning onder bepaalde voorwaarden kon worden afgegeven. Dan zou de vergunning bij overlast eventueel weer kunnen worden ingetrokken. Maar daar heb ik nooit meer iets op gehoord!”

  Wie kan rekenen, weet dat drie woningen op de zestien bijna 20 procent is. Vooral de illegale verhuur is een doorn in het oog. In dit geval: veel onkruid, afval en oude fietsen. Daar gaat de waarde van je koopwoning. De bewoners pikken het niet en gaan in beroep.

 17. Goh Dame, tot nu toe vond je mijn mening anders interessant genoeg of netjes op te antwoorden. Net zo’n slechte dag gehad als de VVD-er schijnbaar op ’t pol log 😮

 18. Goh Dame,

  Je bent goed op de hoogte. Dat het bij de voorzieningenrechter was en dat er misschien door Axeon een bodemprocedure wordt aangespannen was nergens in de publiciteit. Je werkt toch niet zelf bij Axeon of Stumass? Dat zou ook verklaren dat linkse argumenten je niet zo aanspreken. Dan zul je wel meer met rechtse argumenten hebben.

 19. Nee, Dick, ik heb een heel plezierige dag achter de rug, maar merk wel dat ik zwaar geërgerd raak door de in mijn ogen valse argumenten die hier gebruikt worden. In alle studentensteden zijn er dit soort huizen, nergens problemen en hier wordt een maatschappelijk mooi initiatief de grond in geboord. Die huizen staan verdorie al 5 jaar leeg, terwijl er woningnood is onder studenten en er voor deze groep geen alternatief is in Zwolle. Ik ken de Venestraat ook. Wat speelgelegenheid? Een wipkip en klimrekje, meer is het niet. Daar is het ook niet de buurt voor. Het is een typische studentenbuurt. Als je daar wilt wonen moet je dat accepteren. Ik begrijp niet dat een PvdA-wethouder hierin meegaat. Er staat een maatschappelijk belang tegenover een particulier belang, wat dat ook maar mag wezen, want dat is me nog steeds niet duidelijk: “het blijven studenten”. Ja, en? Wat zitten die Mira en die andere enkeling die daar als niet-student woont dwars? Daar zou ik graag antwoord op krijgen.

 20. Lees net Mira’s reactie. Vreemd. Kunnen linkse mensen niet goed op de hoogte zijn? En is het ‘links’ om je eigen belang te laten prevaleren boven het belang van een kwetsbare groep?

 21. Gelukkig!

  Nee, Dick, ik heb een heel plezierige dag achter de rug

  Kan in zoverre met Mira mee, dat ik je idd wel erg betrokken vind bij woningzoekende studenten…….Je weet van mij volgens mij wel dat ik dat ook een probleem vind. Zelf probeer ik dat gegevens los van deze discussie te zien. Maar ik weet te weinig van deze specifieke situatie en heb heel veel respect en vertrouwen in onze rechtspraak: we zien het wel.

 22. Een voorzieningenrechter beslist in spoedeisende gevallen, Dick en zorgt alleen dat er geen onomkeerbare besluiten worden genomen. Het geeft geen uitsluitsel over het uiteindelijke oordeel. De rechter zal waarschijnlijk toetsen aan het beleid van de gemeente. Kan dus best dat Stumass deze zaak verliest. Voor mij zegt dat nog weinig over het algemeen belang. Wat mij tegenstaat is dat Mira de stichting en projectontwikkelaar verdacht maakt, en in haar reactie mij ook probeert neer te zetten als belanghebbende van een van beide. Dit terwijl zij zelf puur haar eigen belang nastreeft. Dat mag, maar wees daar dan ook eerlijk in. Ik weet nog steeds niet wat het bezwaar tegen studenten is. Ron geeft aan daar op de hoek gewoond te hebben en nauwelijks overlast ervaren te hebben. Ik ben daar jaren in de straat geweest voor het denksportcentrum en heb – eerlijk gezegd – ook nooit negatieve zaken van student-bewoners zoals geluisoverlast, fietsenhinder e.d. gemerkt. Als het gaat om een gezellig buurtje te creëren waar kinderen vrijuit buiten kunnen spelen, dan is de Venestraat sowieso niet de meest ideale plek (weinig vrije ruimte, verkeer. Dan is verderop in Assendorp of een van de buitenwijken een betere locatie. Maar overal is tolerantie tov andere leefstijlen van belang.

 23. Ok…spoed = voorzieningen….helemaal geen uitsluitsel mbt oordeel….

  Wanneer zou de rechter waarschijnlijk kunnen gaan toetsen en hoeveel tijd heeft ie ongeveer nodig om tot een uitspraak te komen?

  * Neem aan dat er dan wel weer een topic op het onvolprezen WLZ zal verschijnen. Best een interessante zaak.

 24. Dick, daar zal wel wat tijd overheen gaan. Overigens ben ik vooral betrokken bij deze groep woningzoekende studenten, omdat ik het belangrijk vind dat ook autistische jongeren zich een eigenstandige goede plaats in de samenleving kunnen verwerven. Opleiding is een belangrijke voorwaarde. En als ze begeleiding nodig hebben bij het zelfstandig wonen, dan vind ik het gek dat een sociaal-democratische wethouder daar dan niet aan meewerkt. Opkomen voor de zwakkeren, iedereen telt mee, het moet eerlijker, kan alleen overtuigend geroepen worden wanneer dat uit de concrete maatregelen blijkt.

 25. Nog wat interessant cijfermateriaal:

  De cijfers: In Oud Assendorp zijn 221 van de 1817 panden in gebruik voor kamerbewoning. Dat is 12,2 procent. In de Stationsbuurt zijn 56 van de 545 panden voor kamerverhuur, dat is 10,3 procent. In Nieuw Assendorp 44 van de 1452. In totaal kent Assendorp 321 panden met kamerverhuur, waarvan 71 illegaal. (Bron: Stentor)

  en een artikeltje van MijnZ http://www.mijnz.nl/artikel/gemeente-gooit-autistische-student-op-straat?page=19

 26. Ok…maar ik ken héél dicht in de buurt ook een voorbeeld van een instantie die wel heel slinks “misbruik van soortelijke handicaps” probeerde te maken. Dus de argumenten komen me wel héél bekend voor. Ging om aangepaste huisvesting in 2 huizen…..

  Heb het er hier ook een paar keer over gehad en wil het er verder maar ff niet meer over hebben. Zeg maar: een gezond wantrouwen gestoeld op ervaring…. Maar als jij zegt dat deze club wel 100% ter goeder trouw is, geloof ik je.

 27. Dick, dat weet ik niet, maar ik heb geen aanleiding bij voorbaat van het tegendeel uit te gaan. Ben je het met me eens dat voorzieningen voor deze groep extra van belang is? Het is toch doodzonde wanneer mensen met een goed verstand, niet in staat worden gesteld een opleiding te gaan doen omdat ze niet geheel zelfstandig kunnen wonen?

 28. Tuurlijk heb ik extra meedelijden, weet echter niet of de nood bij die groep hoger, minder hoog of misschien zelfs lager is als bij anderen/andere groepen. Blijft interessant om te volgen.

 29. Vertrekken uit de Venestraat vind ik geen optie @dame. Ik woon hier al jaren naar volle tevredenheid. En als Stumass zo graag in de Venestraat wil komen prima; kies een willekeurig reeds vaststaand studentenhuis. Mijn buurman op nr 14 wil jullie graag naast zich.

  Verder heeft zich een deel van de Hertenstrrat zich tegen deze ontwikkelingen gekeerd, die moeten dan ook maar naar een buitenwijk haha

Reacties zijn gesloten.