Zwolle – Snel aan de slag in de ouderenzorg? Met de nieuwe, niveau 2-opleiding Helpende Zorg & Welzijn van Landstede MBO heb je al na 1 jaar – in plaats van de gebruikelijke 2 jaar – je diploma. Dit kan dankzij de unieke samenwerking tussen Landstede en woonzorgcentrum De Esdoorn waarbij studenten als stagiair(e) niet alleen praktijkervaring opdoen binnen de zorginstelling maar er ook les krijgen.
De versnelde, interne opleiding in het pas verbouwde woonzorgcentrum aan de Esdoornstraat start in september met maximaal 15 studenten. Deze zogeheten ‘Esdoorngroep’ krijgt zo’n 20 uur per week theorieles in het speciaal voor de opleiding ingerichte praktijklokaal. De rest van de tijd helpen de studenten de woonzorgassistenten, verzorgenden en welzijnsmedewerkers bij activiteiten en de huishoudelijke en persoonlijke zorg.
Meer weten, ook over de instroomeisen voor deze groep? Kom naar het Open Huis op alle Landstede-locaties (landstede-open.nl) op vrijdag 27 (17.00-21.00 uur) en zaterdag 28 januari (9.30-13.00 uur).
Winwin-situatie
Landstede en Zorgcombinatie Zwolle – waar De Esdoorn deel van uitmaakt – zijn samenwerkingspartners. “Toen De Esdoorn aangaf meer aansluiting tussen opleiding en praktijk te willen, hebben we gekozen voor dit concept waarbij studenten het geleerde meteen in de praktijk kunnen brengen. Hierbij zijn de ervaringen die Zorgcombinatie Zwolle heeft opgedaan met de inzet van studenten in Zorg- en servicecentrum Het Zonnehuis en Woonzorgcentrum De Molenhof meegenomen”, aldus programmamanager Ria Blokzijl.
Ze vervolgt: “Ook zorgt deze aanpak voor meer handen aan het bed, is er meer ruimte voor wat extra aandacht en service en hoeven bewoners niet steeds te wennen aan nieuwe stagiair(e)s.”
De studenten op hun beurt krijgen vanaf de eerste dag van hun opleiding een goed beeld van het werk in de ouderenzorg. Doordat ze meelopen met verschillende medewerkers ontwikkelen ze een helikopterview en zijn ze breed inzetbaar. Ook kunnen ze met dit diploma doorstromen naar een niveau 3-opleiding binnen de ouderen- of gezondheidszorg.
Kappersbezoek als uitje
De samenwerking tussen beide partners beperkt zich echter niet tot de versnelde opleiding: in de kapsalon van De Esdoorn werken elke dag twee studenten van de Landstede-opleiding Haarverzorging onder leiding van de kapper van De Esdoorn. Blokzijl: “Dankzij hun inzet is er tijd voor een praatje en een kopje koffie en ervaren de bewoners het kappersbezoek als een uitje.” Het praktijklokaal wordt- tot de officiële in gebruik name in september – gebruikt door studenten van het Landstede Projectteam HulpRbij: zij helpen bewoners onder andere bij het eten en organiseren welzijnsactiviteiten.
De nieuwe Esdoorn
Het recent verbouwde woonzorgcentrum is op 16 januari in gebruik genomen. Het telt 3 verpleeghuiswoningen op de begane grond, waar per huis 6 à 7 mensen wonen. Naast deze verpleeghuisplaatsen zijn er 64 appartementen voor bewoners die lichtere zorg nodig hebben. In het gebouw zijn veel ruimtes gecreëerd waar de bewoners hun dag kunnen doorbrengen. Verder is er een restaurant, een winkel, een bibliotheek en een kapsalon. Ook wijkbewoners zijn welkom in het nieuwe gebouw.