Het weer: later droog

Foto van auteur

Zwolle – Zaterdagochtend is het wisselend bewolkt en kan vooral in het zuidwesten nog lange tijd wat neerslag vallen. In de middag wordt het overal droog en komt de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn. Er steekt een zwakke tot matige oostenwind op. Groningen komt dan al duidelijk in de koude lucht terecht, met maxima rond 2 graden. Elders in het land ligt de temperatuur rond een graad of 5.

27-01-2012_weerfoto_buitenkant-nieuwstraat.jpg
Buitenkant – Nieuwstraat

Zaterdagavond valt de vorst vanuit het oosten voor het eerst op uitgebreide schaal binnen. Er zijn brede opklaringen en het koelt af naar -1 graden in het westen en -4 in het oosten. Op de Wadden ligt de minimumtemperatuur bij een matige oostenwind rond het vriespunt. Zondag zijn er zonnige perioden, maar er komen ook een aantal hardnekkige wolkenvelden voor. Van plaats tot plaats kan het weerbeeld dan sterk verschillen. Bij een meest matige noordoostenwind blijft de temperatuur in het noordoosten van het land steken rond het vriespunt. Elders liggen de maxima 2 of 3 graden boven nul. In de nacht naar zondag neemt de bewolking toe en kan langs de oostgrens misschien een vlokje sneeuw vallen. Het gaat in het hele land licht tot matig vriezen.

Maandag kan in Limburg lokaal een vlokje sneeuw vallen. Elders is het droog, met een mix van wolkenvelden en zonnige perioden. Het noordoosten beleeft mogelijk de eerste ijsdag van de winter, oftewel maxima beneden het vriespunt. In de rest van het land wordt het een graad of 2. Een matige oosten- tot noordoostenwind maakt het voor het gevoel een stukje kouder. De dagen daarna vriest het ’s nachts licht tot matig en de temperatuur komt overdag niet of nauwelijks boven het vriespunt uit. De schaatsen kunnen zeker in het noordoosten in de loop van de week uit het vet. Het is daarbij droog en de zon krijgt vaak flink de ruimte. In het volgende weekend wordt de verwachting onzeker, maar de kans op het aanhouden of verscherpen van de vorstperiode is wel net iets groter dan op een overgang naar zacht weer.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

12 gedachten over “Het weer: later droog”

  1. hoe mooi de foto ook is, we staan aan de vooravond van een historische week meteorologisch gezien. Een dergelijke koude-inval van de Russische beer (genaamd: cooper) is minstens zo bijzonder.

  2. Vanavond waarschijnlijk helder, kijk tegen 17.30 uur eens naar het zuid-westen: een mooie maansikkel met rechtsonder de heldere planeet Venus. Linksboven de Maan staat de heldere planeet Jupiter. Met een goede verrekijker kun je er 4 maantjes bij zien.

  3. @MarKel. Het weer…. dus met bijgaande prachtfoto is het onderwerp dat HET WEER ’s tijd is voor een mooi bruin café op in het pandje op de hoek dat al jaren leegstaat en als opslagplaats voor drums dient.;)

Reacties zijn gesloten.