Zwolle – Zwolle blijft investeren in de kracht van de stad. De Overijsselse hoofdstad, een van de economische koplopers van Nederland, zet een ontwikkelingsfonds op om de stad vitaal te houden. Zwolle ziet ook mogelijkheden om de sociale structuur van de stad te blijven ondersteunen. Het gevoerde financiële beleid van de afgelopen jaren geeft Zwolle nu de ruimte om ook in deze economisch mindere tijden de stad te versterken.
Dat wordt duidelijk uit de Perspectiefnota 2013-2016, die burgemeester en wethouder van Zwolle donderdagmorgen hebben gepresenteerd. In de Perspectiefnota geeft het college aan hoe de gemeente de komende jaren de stad wil dienen. De Perspectiefnota vormt samen met de Jaarrekening over 2011 en de Beleidsrapportage (berap) de verantwoording over en de visie op de ontwikkeling van Zwolle van dit college. Het Zwolse college functioneert nu twee jaar en is daarmee ‘halverwege de rit’. De principes die VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie in het collegeakkoord hebben afgesproken zijn daarbij duidelijke werklijnen: participatie, werken vanuit vertrouwen, gebruik maken van de kwaliteiten van de stad en de regio, vanuit een geïntegreerde uitvoering en duurzaam handelen.
Burgemeester en wethouders constateren dat de kracht van Zwolle zowel bestaat uit de economische prestaties die in de gemeente geleverd worden als uit de maatschappelijke cohesie in de stad: het uitgangspunt van het Zwolse beleid is dat iedereen meedoet.
Zwolle blijft inzetten op die economische en sociale kwaliteiten.
Die visie wordt ondersteunt door de financiële keuzes die het college maakt: de gemeente bezuinigt waar mogelijk maar zorgt eveneens voor ruimte om te kunnen blijven investeren in de stad. Om de sociale draagkracht van de stad in stand te houden wordt de komende jaren een bedrag van 5 miljoen euro gereserveerd. Vanwege het belang van de ontwikkeling van de Spoorzone – waar bereikbaarheid, wonen en werken Zwolle een forse impuls kunnen geven – wordt structureel 3 miljoen gereserveerd om de kansen in dit gebied de komende jaren te kunnen verzilveren. Een stadsontwikkelfonds maakt het verder mogelijk om flexibel bij te kunnen dragen aan initiatieven die de stad ten goede komen. Burgemeester en wethouders hebben hier 8 miljoen euro voor beschikbaar – waarvan 1,5 miljoen al beschikbaar was.
Zwolle heeft, net als andere gemeenten, volop te maken met de gevolgen van de tegenvallende economie en met sober rijksbeleid. De Overijsselse hoofdstad boekte eerder al 11 miljoen euro aan bezuinigingen in: 6 miljoen beleidsinhoudelijk en 5 miljoen op de eigen bedrijfsvoering. Inmiddels is besloten aanvullend een bedrag van 8 miljoen te bezuinigingen. Die keuze komt voort uit de visie om te blijven investeren in de kracht van Zwolle en om de verwachte financiële gevolgen op te vangen die voortkomen uit extra taken die van het rijk overgaan naar de gemeente. Naast de (nieuwe) gemeentelijke verantwoordelijkheid voor jeugdzorg en de begeleiding binnen de Algemene wet bijzondere ziektekosten gaat het daarbij met name om de Wet werken naar vermogen (Wwnv). Ook op dat laatste terrein wil de gemeente onder de noemer Samen Sterk nauw samenwerken met de Zwolse ondernemers.
Gedurende de reikwijdte van deze Perspectiefnota zet Zwolle in op een sluitende begroting. De gemeente heeft daarbij voor te verwachten extra bezuinigingen vanuit de Rijksoverheid eenmalig 5 miljoen euro gereserveerd. Mocht dat bedrag ontoereikend blijken dan zal Zwolle extra bezuinigingen doorvoeren.
Het is voor het eerst dat Zwolle de jaarrekening, de berap over het eerste kwartaal van dit jaar en de Perspectiefnota gezamenlijk presenteert, onder de titel voorjaarsstukken. Door de bundeling kan de gemeenteraad haar kaderstellende en controlerende rol beter vervullen, is de verwachting. De jaarrekening, berap en Perspectiefnota brengen respectievelijk verleden, heden en toekomst met elkaar in verbinding.
De raadsbehandeling begint op 4 juni met een informatiemarkt, waar raadsleden over voor hun belangrijke aandachtsgebieden vragen kunnen stellen. Ook kunnen belanghebbenden dan inspreken. Op 11 en 12 juni vormt de gemeenteraad haar mening over de stukken. Op maandag 18 juni is de besluitvormende raadsvergadering over de voorjaarsstukken.