Isala Klinieken en Van Wijhe openen deuren op Girlsday

Zwolle – Deze donderdag was het de dag van de landelijke Girlsday. Een initiatief van VHTO voor meisjes van 10-15 jaar met als doel de interesse voor bètawetenschappen, techniek en ICT al op jonge leeftijd te wekken. In Zwolle deden de Isala Klinieken op de locatie de Wezenlanden en Van Wijhe Verf mee. 15 meisjes van het Carolus Clusius College bezochten de Isala klinieken. 25 meisjes van basisschool De Krullevaar uit Stadshagen brachten een bezoek aan de Zwolse firma Van Wijhe Verf.

De meisjes van het CCC maakten kennis met diverse toepassingen van techniek in de zorg. Na een korte film over het gebruik van een robot in de operatiekamer, namen ze een kijkje op de afdelingen klinische neurofysiologie (waar onderzoek wordt gedaan naar de functie van de hersenen, zenuwen, spieren en bloedvaten) en bezochten de afdeling cardiofysiologie. Hier worden onderzoeken gedaan naar de functie van het hart en de bloedvaten gemeten. Ook ervaarden ze aan den lijve hoe techniek wordt gebruikt in de opleiding van de medewerkers. Ze opereerden met behulp van een endoscopische box en konden, door gebruik te maken van techniek, ervaren hoe het is om ouder dan 70 jaar te zijn.

De leerlingen van De Krullevaar kregen een enerverend programma voorgeschoteld: ze startten met een interview met de directrice van Van Wijhe Verf en Zakenvrouw van het jaar 2010, Marlies van Wijhe. Op het programma stond verder een rondleiding, proefjes doen in het lab, een moodboard ontwerpen en zelf verf maken. Met de zelfgemaakte verf schilderen de meisjes op school een prachtige voorleestroon geschonken door Kenniscentrum Beroepsonderwijs Savantis.

Het bezoek van de meiden van de Krullevaar aan Van Wijhe Verf werd gecoördineerd door het Deltion College, partner in Platform Techniek Werkt. Dit platform bundelt samen met andere onderwijsinstellingen, overheidsinstellingen en ondernemers uit de regio haar krachten om de instroom en het behoud van technisch personeel te bevorderen.

Techniek heeft de toekomst

Het is belangrijk dat de participatie van meisjes en vrouwen aan een opleiding en beroep in bèta, techniek en ICT in Nederland wordt vergroot. Bedrijven schreeuwen om goed opgeleide technici. Ook de ministers van EL&I, OCW en SZW kiezen samen met onderwijsinstellingen en bedrijfsleven voor een aanpak die meer jongeren overtuigt dat een carrière in de techniek de toekomst heeft.  

Economisch gezien heeft Nederland vrouwelijke bèta/technici nodig om huidige en toekomstige vraagstukken het hoofd te kunnen bieden. Er kiezen al steeds meer jongeren in het voortgezet onderwijs voor exacte en technische vakken. Bij de meisjes steeg de belangstelling voor bèta/technische studies in het hoger onderwijs met 54% ten opzichte van 2000. In 2011 kiest bijna 50% van de meisjes uit 6-vwo voor een natuurprofiel. In 2003 was dit nog 37%. 

Girlsday 2012

Tijdens Girlsday nemen meisjes deel aan diverse activiteiten door heel Nederland. Grote bedrijven en ook kleinere organisaties als scheepsbouwers, meubelmakers, theaters en gipskamers ontvangen meisjes uit zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Proeven, programmeren, testen, ontwerpen en onderzoeken: zelf aan de slag en actief bezig zijn met bèta, techniek en ICT staan tijdens Girlsday centraal.

Vrouwelijke technici en wetenschappers begeleiden de meisjes tijdens activiteiten. Girlsday 2012 wordt georganiseerd door VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek en is mede mogelijk gemaakt door een samenwerking met TechniekTalent.nu, Jet-Net, en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)