Waterval Vertelfestival kiest voor ‘roots’

Zwolle – Honderden vertelvoorstellingen en live concerten op het grasveld voor Verteltheater De Verhalenboot, aan de Thorbeckegracht in Zwolle. Van vrijdagavond 1 juni tot en met zondag 3 juni einde van de middag wordt de kade omgetoverd tot magisch verhalenparadijs voor volwassenen en kinderen.

vertel_15-1.jpg

De programmering is bekend! Waterval kiest in het jaar van Grimm en het jaar van het immaterieel erfgoed voor ‘roots’ in verhalen en muziek. Op de grasstrook langs de stadsmuur staan grote Mongoolse tenten waarin meeslepende verhalen worden verteld voor jong en oud. Op het podium tegen de Pelsertoren aan, concerten. Dit jaar is gekozen voor gypsy-jazz, bluegrass, rokerige caféblues, poprock en gevoelige dialectliedjes. Lekkere luistermuziek met op de geijkte momenten opzwepende concerten.

Programmering

Het Grimmthema (200 jarig jubileum sprookjesbundel Gebr.Grimm/Zwolle Grimmstad) is stevig terug te vinden in de programmering, maar dan wel in de meest uiteenlopende gedaanten: van zoet tot weerzinwekkend, van lang en gelukkig tot onvoorstelbaar wreed. Verhalen reizen mee met migranten, zigeuners, handelaars, dat hebben de Grimmsprookjes ook gedaan, voordat ze Grimmsprookjes werden… De verhalenvertellers op Waterval hebben de wereld afgestruind, de boeken doorgeplozen, de geheugens van hun families en ouderen leeg gevraagd. Verre voorlopers van wat wij nu kennen van Grimm, worden ten tonele gebracht.

De programmeurs hebben diverse bijzondere, internationale verhalenvertellers kunnen boeken, zoals The Devil’s Violin Company uit Wales: verteller Daniel Morden samen met drie gypsymuzikanten, de Indiase Peter Chand met Indiase versies van Grimm. Eveneens aanwezig, Shonaleigh Cumbers, een joodse Drut’syla, verhalenverteller die weet te vertellen dat er vele honderden jaren voor Grimm in de joodse volkstraditie al verhalen werden verteld die sprekend lijken op wat wij nu kennen als Grimmsprookjes.

In de nationale programmering onder anderen een volwassen versie van De rattenvanger van Hamelen, het enige Grimmsprookje met datering. 26 juni 1284. Waarom? Is De Rattenvanger wel een sprookje of is het verhaal verzonnen om de gruwelijke gebeurtenissen van die dag te verdoezelen? Was het de pest die als een rattenvanger de kinderen mee de dood in lokte? Zijn de kinderen verkocht? Of Sneeuwwitje, dat gaat helemaal niet over het meisje, maar over de stiefmoeder, een vrouw in de derde fase van haar leven, door rasartiest Mirjam Mare.

En wat te denken van de doorlopende Grimm-vertellingen van Stichting De Levensboom, die zich bezighoudt met de betekenis van de symbolen die in de sprookjes worden gebruikt? Of een vierhonderd jaar oud Italiaans boek met volksverhalen van hofdichter en sprookjesverzamelaar Giambattista Basile, die kunnen worden beschouwd als ruwe voorlopers van onze Assepoes, Doornroosje? Waterval is een duik in de wondere wereld van onze Europese volkscultuur, onze ‘roots’ . Iets waar in dit jaar van het immaterieel erfgoed veel aandacht voor is.

Muziek

De wijn van Waterval…na het ovenheerlijk brood van de verhalen is het goed toeven bij het muziekpodium om de vertellingen weg te spoelen met de muzikale wijn. Een Macedonische zigeunerfanfare waar je niet bij kunt blijven stilzitten, een Groningse zanger van melancholische liefdesliedjes, Tom Waits in een vertaling ‘van oude diesel naar fluweel met een scherp randje’ door de expressieve zangeres Vera Westera en haar drie topmuzikanten.

Covers uit de jaren veertig en vijftig door de doorgewinterde muzikanten van Stringcaster in een aanstekelijke mix van blues, rockabilly en Irish folk, van Berini tot Solex door Marjolein Meijers (ex-Berini) en een muzikaal dansspektakel voor en met de kinderen met Egyptische sluierdans en Indiase dans met Pauwenstaart. Adembenemende vocalen in een blended formule van American oldtime bluegrass en Europese folk van Four Wheel drive en de Balkan Beat, of beter, Balkan Brij van KashaNasha, in een mix van Balkan- en zigeunermuziek met jazz, latin, pop
en rock. Last but not least: een roes van eigenzinnige blues en jazz van Maison du Malheur, die je niet meer loslaat voordat het laatste bodempje uit de fles is verdwenen en ieder botje in je lichaam een andere kant op danst.

Kindermiddagen

Kom binnen, kom binnen! Het verhaal gaat beginnen! De kindermiddagen van Waterval Vertelfestival Zwolle bruisen van verteltheater, live muziek en kinderdoe-activiteiten. In de tien grote Mongoolse Yurts worden doorlopend kindervoorstellingen gehouden. Kinderen kunnen ongelimiteerd tent in, tent uit lopen op dit marktplein vol verhalen. Zodra er genoeg luisteraars zijn, begint de verteller te vertellen: een eeuwenoude wet, in ere hersteld. Luister naar Roodkapje, De koning van de gouden berg, Eenoogje Tweeoogje, Tafeltje Dekje, de Bremer stadsmuzikanten etc. Of ga naar de stomme film van Klein Duimpje met Explicateur, bouwen met bamboestiek, een vertelrondvaart doen, een workshop living statue proberen of sprookjesknutselen. Het terras vlakbij de tenten, met een hapje en een drankje, zorgt voor aangenaam verpozen tussendoor. Ouders en kinderen laven zich samen aan verhalen.

Meer informatie op www.waterval-vertelfestival.nl

Entree passepartout per dagdeel: volw. ?.5,00 kinderen t/m 12 jaar ?.2,00. Kaarten aan het festivalterrein op de dag zelf. De festivalkrant wordt rond half mei huis aan huis verspreid in Zwolle en is vanaf die datum ook verkrijgbaar bij VVV, Verteltheater De Verhalenboot, boekhandels, bibliotheek etc.

Waterval Vertelfestival maakt deel uit van Zwolle Unlimited, het samenwerkingsverband tussen 21 evenementen in het festivalweekeinde van 31 mei tot en met maandag 4 juni.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)