Zwolse Antal Roos in nationaal honkbalteam

Foto van auteur

Zwolle – De uit Zwolle afkomstige Antal Roos neemt in augustus met het Nederlands vrouwen honkbalteam in Edmonton (Canada) deel aan het wereldkampioenschap. Het wordt voor de tweede keer dat Oranje in actie komt op het WK. Antal begon haar honkbalcarrière op achtjarige leeftijd bij Blue Hawks.

De 25-jarige Antal maakt tijdens het wereldkampioenschap in Canada haar officiële debuut voor het Nederlands honkbalteam. Vorig jaar oktober werd ze aan de selectie toegevoegd tijdens try-outs voor de nationale ploeg. In mei van dit jaar speelde zij al haar eerste oefenwedstrijd voor Oranje in de aanloop naar het WK. Momenteel honkbalt Antal voor het Amsterdamse Lady Bucs, één van de vrouwen honkbalteams in Nederland. Antal doorliep de jeugdopleiding van Blue Hawks, nadat ze op achtjarige leeftijd in Zwolle was begonnen bij de peanuts. Met het aspirantenteam werd ze vervolgens in 2003 kampioen. Een jaar later volgden bovendien kampioenschappen met het juniorenteam en het dames softbalteam. Ze was daarnaast één seizoen actief als trainer/coach bij de jeugd. In 2004 speelde Antal haar laatste volledige seizoen bij Blue Hawks, waarna ze zich ging toeleggen op haar studie in Amsterdam. Daar ging ze in eerste instantie softballen bij Amsterdam Pirates, maar heeft de Zwolse inmiddels de overstap gemaakt naar het vrouwenhonkbal.

Honkbal voor vrouwen is relatief nieuw in Nederland. In 2009 werd voor het eerst een vrouwen honkbalteam opgericht. Dat gebeurde mede door de inzet van Percy Isenia, die met het Nederlands honkbalteam onder meer deelnam aan de Olympische Spelen van 2000 en 2008. Isenia was ook de bondscoach van het eerste vrouwen honkbalteam, dat in 2010 debuteerde op het wereldkampioenschap in Venezuela. Nederland werd daarmee het eerste Europese land op een WK vrouwenhonkbal. Nederland staat momenteel op de twaalfde plaats op de wereldranglijst.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)